Poslije “Otadžbine”: Zahtjevne glumačke role

Poslije “Otadžbine”: Zahtjevne glumačke role

456
0
Podijeli

filmski press 050816 1Da nije jednostavno biti čovjek, pa još human, ali i da humanost može dati pobjedu čovjeka mogla bi biti poruka sinoćnjeg filma na Kanli Kuli “Otađžbina”, u režiji Olega Novkovića, a po scenariju Milene Marković. Film je snimljen prije dvije godine i publika ga je odgledala s puno očekivanja. Nakon projekcije, utisci pomiješani, najviše zbog traganja za vezom između naslova i radnje filma, često efektnih, ali i predugih scena.

Protagonistkinja „Otadžbine” Marta Bjelica, prvi put se pojavljuje na filmu. Jedina se poklonila publici nakon projekcije i danas nakon što je 4 puta odgledala to ostvarenje, kaže da je zadovoljna reakcijom publike na Kanli Kuli

Picerija i restoran

– Budući da je film sniman prije dvije godine, naravno da bih sada iz ove perspektive, mnogo stvari uradila bolje. Ipak, zapanjilo me to, da tamo gdje sam mislila da sam uradila dobro, nisam zadovoljna sada, a u onim dijelovima filma, gdje sam smatrala da sam podbacila, sada sam veoma zadovoljna, kaže  Bjelica.

Za nju je bila čast i privilegija raditi sa rediteljem Olegom Novkovićem, pa je je to iskustvo može “držati“ još 10 godina:

“To je šansa koja se pruža mladom glumcu, jedna od onih koji se dešavaju jednom u životu. Imala sam mnogo sreće, da odabere baš mene kao jednu od protagonistkinja u filmu. Oleg ima mir i povjerenje i ostavlja slobodu glumcu. Da bih se pripremila za veoma zahtjevnu ulogu, poslao me je nekoliko sedmica da boravim u ustanovi za djecu sa smetnjama i poteškoćama u razvoju, što je za mene bilo stresno, ali dragocjeno iskustvo – priča Bjelica koja u gilmu glumi Milicu, traumatičnu tinejdžerku.

Da snimi novi film mlada glumica ipak neće čekati deset godina, jer radi upravo na neobičnom filmskom poduhvatu, izmiješanih žanrova, koji će biti u crno-bijelom izdanju.

filmski press 050816 2Jedan od učenika dokumentarnog programa Filmskog festivala u Novom, reditelj filma „Veruda- film o Bojanu“, Igor Bezinović. Pravilo u dokumentarnom filmu jeste da se on radi duži vrmenski period, kakao bi bio kvalitetan, ali ovaj reditelj je imao na raspolaganju svega pet dana. To se ograničenje, ipak, kako je kazao, pokazalo kao prednost, jer je glavni junak Bojan uspio da koncentrisano, inteligentno, vispreno i hrabro ispriča svoju priču, direktno u kameru.

Ustvari, film se bavi 24-godišnjim mladićem Bojanom, koji je odrastao u kvartu Veruda u Puli, praktično prepušten ulici, i koji je većinu svog života proveo po zatvorima. Ideja za film potekla je od Slobodana Uzelca, čovjeka koji je godinama u pravnom sistemu Hrvatske, zalažući se za ideju da se takvoj vrsti ljudi mora pružiti druga šansa, kako bi se integrisali u društvo, objasnio je Bezinović.

Na žalost, epilog Bojanovog života je poražavajući za sistem, jer je pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji-samici:

–      Nadam se da će ovaj film pomoći, ne samo u tome da se krivci sankcionišu, već i da pokaže koliko je važno čovjeku dati drugu šansu – kazao je Bezinović.

On je veoma  prijatno iznenađen velikim interesovanjem publike za dokumentarni film. Svake večeri traži se stolica više. U Hrvatskoj, interesovanje nije ni blizu ovog, istakao je reditelj Bezinović.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code