Početna Društvo Poslije više decenija biće uređena zelena pijaca u Igalu

Poslije više decenija biće uređena zelena pijaca u Igalu

19

Od ponedjeljka na pijaci u Igalu kreću primarni, manji zahvati, a od jeseni veće uređenje i ulaganja. O tome su jutros sve korisnike, koji moraju da uklone sve tezge i lične stvari, obavijestili iz Komunalno stambenog. Ukoliko to ne učine radnici preduzeća će ih ukloniti o svom trošku i izrezati ih.

Stara, mala i neugledna pijaca u Igalu postoji više od tri decenije. Uzalud su prodavci i mještani do sada ukazivali mnogo puta na jako loše uslove, te potrebu za uređenjem pijace.

Komunalno stambeno d.o.o. će u narednih 15 dana postaviti nove tezge i adaptirati pijačni toalet, koji je ujedno i javni, s obzirom da u blizini ne postoji drugi.

Riječ je o ulaganju od 10 hiljada eura, za koje je novac opredijeljen iz opštinskog budžeta, kaže nam direktorica KS, Jasmina Konjević. Rekonstrukcija toaleta je već počela, a od ponedjeljka kreće zamjena tezgi uz zamjenu postojeće rasvjete, odnosno lampi ispod tezgi:

„Veliki je broj tezgi starih zakupaca koji se više ne pojavljuju, a veoma mali broj pripada Komunalno stambenom. Pokušavamo već godinu da dođemo do pravih vlasnika, niko se ne javlja da ih preuzme, a mi prostor moramo da oslobodimo, da bismo ga malo uredili i upriličili, zajedno sa krovom“, priča Konjević.

U Komunalno stambenom planiraju da od septembra počnu veće, konkretnije uređenje zadnjeg dijela pijace, na kojem će biti nove tezge za mješovitu robu, te posebni dijelovi za prodaju ribe i mesnih proizvoda.

„Imamo trenutno tri stalna zakupca, jednog sa mješovitom robom, dva na zelenoj pijaci. Vikendom bude malo više prodavaca na dnevnoj bazi, kad dođu ljudi sa strane“, kaže ona.

Od ponedjeljka će, uglavnom, sve biti uklonjene, a Komunalno stambeno će postaviti novih 14, koje će biti u „vlasništvu“ preduzeća.

Prodavci: Zalužili smo bolje uslove

Radio Jadran na pijaci u Igalu jutros zatiče prodavce koje je obradovalo što će konačno dobiti bolji prostor da izlašu proizvode, samo što smatraju da je to moglo i prije sezone kada počinje domaći prinos povrća i voća i ne u samoj sezoni.

Dvije vrijedne prodavačice nude svoju zelen, Jelka Marić i Milena Tomanović, a protekle 3 decenije su svakog pazarnog dana, bez obzira na vremenske uslove na pijaci u Igalu. I jutros su donijele frešku žućenicu, slatau, spanač, blitvu, boraniju…

„Mi smo praktično zajedno počele ovdje da radimo, već evo 30 godina. Uslovi su bili zaista katastrofalni počev od wc, kao i krova pijace koji je prokišnjavao. Kad je ružno vrijeme, mi bi bile potpuno mokre. Mislim da smo zaslužili da imamo nove tezge, jer za ove plaćamo zakup 40 eura. Valjda zaslužujemo da imamo pristojne uslove za rad“, pričaju nam.

Prodavcima je bilo ponuđeno da se privremeno presele na pijacu u Herceg Novom, međutim, pošto nijesu željeli da mijenjaju lokaciju, ostaće u Igalu. U dogovoru sa Parking servisom tezge će privremeno biti smještene na dijelu parkinga.

Za kompletno uređenje pijace u Igalu, koje podrazumijeva i adaptaciju za prodaju ribljih, mesnih proizvoda i robe mješovite namjene, iz opštinskog budžeta opredijeljeno je ukupno 30 hiljada eura.

Uređenje pijace u Herceg Novom tek od jeseni

Predviđeno je i uređenje pijace u Herceg Novom, za što su u opštinskom budžetu opredijeljena sredstva, ali u Komunalno stambenom ističu da detaljnija rekonstrukcija zahtijeva ozbiljan projekat, što će ipak morati da uradi lokalna uprava kao vlasnik i investitor. Ukoliko se do septembra ne bude uradilo ništa, u Komunalno stambenom nastojaće da do Nove godine makar zamijene tezge, koje su sve u vlasništvu Komunalno stambenog preduzeća i da rekonstruišu ribarnicu.

19 Komentari

 1. Tu pjacu niko živi ne može da nađe bez vodiča,a eto navodno fali mjesta za školu.Fali para i mozga najviše,a fali i školskoga znanja.

 2. Pijaca da ali bez kineske robe..
  Nekada su komsije iz Konavala i Vitaljine donosili svoje proizvode da prodaju na pijacu u Igalo ..sretna Vremena prije nego sto nas Vladari poslase u rat da se brukamo a oni sada uzivaju..
  A sa 10 hiljada necete moci mnogo tako nastavlja se sa krpljenjem…

  33
 3. Ovo je pogrešan koncept. Pijacu je trebalo prebaciti u nekadašnji Slovenija less, a na mjestu pijace i montažnih objekata pored uz sportske terene izgraditi osnovnu školu …jer joj je tu jedino prirodno mjesto u srcu Igala a na putu za vrtić.

  40
  3
 4. Sta je ovo sva lova ode u Igalo uredjeno setaliste, sredjena Mjesna Zajednica sad pijaca sve pohvale za Presjednika M.Z. iako ne znam ko je i iz koje partije ali naslucujem da nije iz Demokrata.

  19
  11
  • Koje setaliste?Ono koje su sredjivali 10 godina i prosirili da bi mogli izdavati terase?Dodjite u Igalo da vidite ruglo od trotoara,rasvjeta nije bila u funkciji 2 dana,a od drveca koje su zasadili ne moze se prolaziti!Ko ce za to odgovarati,svi se prave ludi!Parkic u centru Igala kod poste uzas,trava do koljena ograda zadnji put sredjena prije 3 ili 4 godine?Setaliste od Galeba do Vile neuredjeno!Koga vi hvalite!!!A tek javni WC suvisan komentar!!!

   33
   11

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code