Početna Društvo Posljednja sjednica NKT-a: U najvećoj mjeri očuvani životi građana, zdravstveni sistem osnažen

Posljednja sjednica NKT-a: U najvećoj mjeri očuvani životi građana, zdravstveni sistem osnažen

12

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je u proteklih devet mjeseci pravovremenim epidemiološkim mjerama i odgovornim pristupom uspjelo u najvećoj mjeri da sačuva živote i zdravlje građana, njihovu bezbjednost i javni red i mir, održi i osnaži zdravstveni sistem, organizuje besplatan povratak crnogorskih građana iz inostranstva i odlazak stranaca iz Crne Gore, obezbijedi i distribuira dodatnu neophodnu medicinsku opremu, organizuje novčane i robne donacije, koordinira budžetsku pomoć građanima i privredi u prevazilaženju posljedica pandemije te pravovremeno i neselektivno informiše javnost o svim aspektima pandemije novog koronavirusa u Crnoj Gor. To je ocijenio NKT na jučerašnjoj, posljednjoj sjednici tog tijela.

Foto: Vlada Crne Gore

U skladu sa činjenicom da ministru zdravlja izborom nove Vlade prestaje mandat ministar Kenan Hrapović donio je danas rješenje o prestanku rada Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Kako su saopštili iz Vlade, zdravstveni sistem Crne Gore je sve vrijeme pandemije pokazivao i u ovom trenutku pokazuje sposobnost, održivost i visoki nivo profesionalnosti zdravstvenih radnika, na čemu Crnoj Gori mogu pozavidjeti daleko razvijenije i bogatije države.

“Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti održalo je 81 sjednicu, dalo na predlog Instituta za javno zdravlje saglasnost na 136 naredbi Ministarstva zdravlja. Pomoć privredi i građanima za prevazilaženje posljedica pandemije premašila je 50 miliona eura. U Crnu Goru su se aktivnostima nadležnoh operativnih štabova vratile hiljade naših građana, uz istovremeno organizovani odlazak stotina stranaca iz naše zemlje”, ističu u Vladi.

Takođe Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti obezbijedilo je 280 respiratora koji su dostupni, a popunjenost COVID bolničkih kapaciteta u ovom trenutku je ispod 60 odsto, navode u saopštenju iz Vlade.

Na račun Nacionalnog koordinacionog tijela uplaćeno je 8.153.890,12 eura i 75.971,72 dolara donacija, a potrošeno je 3.069.269,13 eura, pri čemu su svi detaljni izvještaji o prihodima i rashodima dostupni javnosti.Preostala sredstva od 5.084.620,99 eura i 75.971,72 dolara namijenjena su izgradnji Klinike za infektivne bolesti, obrazlažu iz Vlade.

Putem kontakt adrese elektronske pošte coronainfocg@gov.me NKT je razmijenio više od 7.000 poruka sa građanima i pravnim subjektima u Crnoj Gori i inostranstvu, a sve informacije o radu NKT i o pandemiji koronavirusa u Crnoj Gori dostupne su javnosti na specijalizovanom internet sajtu na adresi www.coronainfo.me.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je zahvalno  svim donatorima na iskazanoj društvenoj odgovornosti, zdravstvenim radnicima i zaposlenima u sistemu zdravstva, pripadnicima službi bezbjednosti i svim članovima operativnih štabova na požrtvovanju i odgovornom radu.

12 Komentari

 1. Poslednja sjednica tima koji je svojim ispolitizovanim djelovanjem nanio stetu drzavi i ljudima,nadam se da se u nijednoj drzavi u regionu nece okupiti slican skup ljudi …Bilo,ne ponovilo se,nikad nikome vise

  5
  2
  • A sta ce bolnici Meljine uopste raspirator kad ne umiju da prikljuce pacijenta na njega, ili ga cuvaju za nekog glavesinu.I kad bolesne Novljane salju u Bar odakle se vracaju samo u sanduku.

   6
   1
 2. Ja tebi “Vojvodo” a ti meni “Serdaru”.
  Ovakav zakljucak gdje sami sebe hvale a ostatk Crne Gore ih pljuje je ocekivan. Ne zna se ko je gori od njih i bezobrazniji bio sa sve tim istim doktorima koji se bave politikom.
  Pih bruke

  28
  10
 3. Ha ha ha. 5 miliona eura ostavili za izgradnju infektivne klinike, a jos 2018. su dobili pare za izgradnju iste. Uuu, kako su se oni napunili para, blago njima i srecan im put.

  27
  7

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code