Posljednji dan Filmskog festivala: Dodjela nagrada najboljim i još tri projekcije

Posljednji dan Filmskog festivala: Dodjela nagrada najboljim i još tri projekcije

0
Podijeli

Proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada večeras se zatvara 32. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival. Svečana dodjela nagrada biće upriličena u 21 čas na Kanli kuli.

U takmičarskoj selekciji dugometražnog igranog biće dodijeljene nagrade Grand Prix – Zlatna mimoza za najbolji film, Zlatne mimoze za režiju, za scenario, za mušku ulogu,  za žensku ulogu i nagrada Živko Nikolić za specijalni doprinos filmskom izrazu.

Picerija i restoran

U takmičarskoj selekciji dokumentarnog filma biće dodijeljeni Zlatna mimoza za najbolji dokumentarni film i dva specijalna priznanja žirija.

U takmičarskoj selekciji studentskog filma biće dodijeljeni Zlatna mimoza za najbolji studentski film i dva specijalna priznanja žirija. Takođe, dodjeljuju se i nagrada publike i nagrada Milan Žmukić za doprinos Festivalu.

U okviru netakmičarske selekcije Kino Evropa večeras na Kanli kuli u 21:30 časova biće održana projekcija filma “Kradljivac” režisera Hirokazua Kore-Ede, koji je osvojio Zlatnu palmu na 71. Kanskom festivalu. Nagrađeni film je priča o ocu i sinu, pljačkašima prodavnica, koji pod svoje okrilje uzimaju djevojčicu sa ulice. Film je bio jedan među najbolje ocijenjenim filmovima u kritičarskim krugovima. Hirokazu se peti put takmičio za Zlanu palmu. Prethodno je osvojio Nagradu žirija (2013) za film “Kakav otac takav sin”.

Na tvrđavi Forte Mare, takođe u 21:30, biće održana projekcija filma “Drvo divlje kruške” Nuria Bilgea Ceylana.

U Dvorani park u 14 časova biće prikazana repriza filma “Istorija ljubavi” Sonje Prosenc. Nakon toga u 17 časova biće repriziran film “Bez dodira” rediteljke Adine Pintilie, koji je osvojio Zlatnog medvjeda na 68. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Za sedam dana festivala prikazano je preko 70 filmskih naslova na 5 atraktivnih lokacija u Herceg Novom: Kanli kula, tvrđava Forte Mare, Trg Mića Pavlovića, bašta Kuće nobelovca Iva Andrića i velika sala  Dvorane   Park . Program je obuhvato tri selekcije dugometražnog igranog filma (takmičarska selekcija, selekcija Kino Evropa i Ponoćne projekcije), takmičarsku selekciju dokumentarnog filma, takmičarsku selekciju studentskog filma i specijalni program – u okviru kojeg je bio Omaž 1968-oj: jugoslovenski eksperimentalni film i specijalna projekcija restaurisane kopije filma Živka Nikolića “Ljepota poroka”.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code