Početna Društvo “Posljednji voz” za legalizaciju objekata: Od preko 30 hiljada zahtjeva, 3500 u...

“Posljednji voz” za legalizaciju objekata: Od preko 30 hiljada zahtjeva, 3500 u Herceg Novom

2

Još danas svi koji imaju bespravno podignute objekte mogu podinijeti zahtjev za legalizaciju  resornim Sekretarijatima, preko Građanskog biroa ili poslati Poštom. Lokalnim samoupravama je do četvrtka, 12. jula, predato 30165 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, od čega su 3542 predata u Herceg Novom, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Najviše zahtjeva predato je u Podgorici 6200, zatim u Baru 6000. Kada je riječ o primorju, u Budvi je predato 2130, u Kotoru 1783, u Ulcinju 1502, dok je u Tivtu evidentirano 1390 zahtjeva.

Kako je za TVCG kazao generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja, Marko Čanović, u Ministarstvu održivog razvoja i turizma su zadovoljni odzivom građana, iako je u početku procesa taj broj bio jako mali.

– Očekujemo da će se taj broj sigurno popeti na 35 do 40 hiljada vlasnika nelegalnih objekata koji će ući u proces legalizacije. Mislim da su građani shvatili da treba da uđu u proces legalizacije i iskoriste sve njegove benefite –  ističe on.

Prednosti legalizacije ogledaju se u tome što će prihodi biti uloženi u komunalno opremanje građevinskog zemljišta, u nove škole, infrastrukturu i sve što podrazumjeva komunalno opremanje, objašnjava Čanović.

Sankcije rigorozne

Kazne za one koji ne predaju zahtjev biće rigornozne, jasno je naznačeno u Zakonu. Vlasnici objeketa površine do 100m² plaćaće od 340 do 1200 eura godišnje, do trenutka kada se ukaže potreba za rušenjem. Politika MORT-a je, međutim, da se objekti ne ruše ukoliko nije neophodno, odnosno ukoliko se objekat ne nalazi u planovima za putnu infrastrukturu i slično.

Prema ranijim analizama Uprave za nekretnine, u Crnoj Gori su nelegalno izgrađena 42.833 objekta, dok nezvanični podaci pokazuju da ih je oko 100 hiljada.

U Herceg Novom posljednjeg dana najviše stranih državljana

Oni  koji su danas čekali u redovima u Građanskom birou da predaju zahtjev ističu da su cijene previsoke, kao i da cijeli proces nije dobro organizovan. Mnogi se pitaju zašto proces nije započet godinama ranije, jer većina uredno izmiruje poreske obaveze i komunalije.

Pred šaletrima zatičemo većinu inostranih državljana, koji su vlasnici objekata u Herceg Novom. Pričaju da nisu bili obavješteni o rokovima i procesu legalizacije. Mnogi su zatečeni odlukom, a najviše se žale na cijene.

– Upravo sam predala zahtjev, ali i dalje nisam upućena u čitav proces. Iskreno mislim da od ovoga neće biti ništa. To je samo da se trenutno uzme malo prihoda  – smatra gospođa iz Banjaluke. Ona legalizuje 50 kvadrata u Baošićima.

Jedna sugrađanka nam priča da čeka elaborat već mjesec i po, a da je u nekoliko navrata neuspješno pokušavala da legalizuje objekat u Kutima.

– Ranije kada smo pokušavali da legalizujemo, pošto nije bilo detaljnog urbanističkog plana, nismo mogli ništa da uradimo, zbog toga smo čekali. A cijene za legalizaciju su previsoke – smatra ona i dodaje da su u centru Beograda niže nego u Novom.

Ima i onih koji nisu nezadovoljni, iako nisi bili obaviješteni. Stanislava Radović, Kruševljanka nastanjena u Beogradu, tek juče je saznala za legalizaciju, a već danas je predala zahtjev. Priča nam da je zadovoljna uslugom na šalteru, a mora da legalizuje mali objekat u suterenu.

– To je jedan suteren od 30 kvadrata, za koji smo mi pokušavali u međuvremenu da dobijemo dozvolu, ali nismo uspjeli. To je iz 89. ili 90. godine, pa zamislite koji je to period – navodi ona.

Prihod Opštini od oko 3 miliona eura?

Opština Herceg Novi je podijeljena na šest zona koje su identične zonama iz Odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

Cijena naknade u prvoj zoni iznosi 150 eura, u drugoj 120, trećoj 90, četvrtoj 70, petoj 50 i šestoj zoni 30 eura po kvadratu.

Od izdavanja dozvola za komunalno opremanje tokom prošle godine Opština Herceg Novi je prihodovala 2.350.000 eura, dok je za 2018. godinu planiran prihod od 3 miliona eura. Toliko bi, po računici Radija Jadran, mogao biti i prihod od legalizacije bespravno podignutih objekata. Uzeli smo u obzir prosječnu cijenu po kvadratu u svim zonama, kao i prosječnu površinu objekata od 100 kvadrata.

V.d. direktorica Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Herceg Novi, Lidija Vukčević nije mogla da precizira koliko će se sredstava od legalizacije sliti u opštinsku kasu, jer proces još traje, pa nema podataka koliko je zahtjeva podneseno. Sve zavisi do toga kolike su kvadrature objekata, u kojim su zonama, kao i da li vlasnici riješavaju stambeno pitanje.

2 Komentari

  1. Gospodo strani državljani .Vasi objekti su luksuz vikendice i apartmani za izdavanje izgradjeni bez ikakvog dokumenta.Unormalnoj zemlji to ne bi mogli ni pomisliti q ne izgraditi.Zato platite i cutite ako vam se ne svidja idite gdje vam je bolje..SFRJ navike zaboravite sve hocete MUFTE nema vise gotovo.Drzava mora raditi svoj posao KESA je suplja.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code