Početna Društvo Poslodavci oglasili preko 12,5 hiljada mjesta za stručno osposobljavanje

Poslodavci oglasili preko 12,5 hiljada mjesta za stručno osposobljavanje

6

Završena je prijava poslodavaca za program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, dok će prijavljivanje korisnika za učešće u 9. ciklusu programa početi u ponedjeljak 19. oktobra. Poslodavci su oglasili preko 12.500 mjesta, od čega je preko 60% iz privatnog sektora, a prijave se još  obrađuju.

Herceg NoviPrijavljivanje budućih korisnika programa, elektonskim putem, preko portala www.euprava.me trajaće do 19. novembra.

Pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja, odnosno sa visokim obrazovanjem, i koja su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem.

Cilj programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija. Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, sa kojim se suočava čitava Evropa, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike.

Informacija o procedurama prijavljivanja se nalazi na stranicama E-uprave, Uprave za kadrove, Zavoda za zapošljavanje i Ministarstva prosvjete.

Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Poreskom upravom, a koja se odnosi na prethodne godine realizacije programa, oko 50% korisnika  je nastavilo radni angažman, što nesumnjivo doprinosi smanjenju nezaposlenosti mladih.

6 Komentari

 1. Zasto se uporno laze da se pripravnicki priznaje kao radno iskustvo od 12 mjeseci? Priravnicki se ne upisuje nigdje, niti se evidentira kao radni staz! Laz!!!

  13
  2
 2. Firme dobijaju besplatne radnike a vi dobijate “platu” ispod minimalne. Kad zavrsite ovo”osposobljavanje” ne dobijate nista. Da bi vam se to priznalo kao radni staz treba u osnovi da zavrsite semestar fakulteta i vi njima da date pare.

  Ne mojte da idete na ovo izrabljivanje.

  13
  2
 3. Prva stvar za sta svi radimo to je novac od kojeg zivimo…Satisfakcija svakog posla je napredovanje a napredujemo prije svega radi visine plate…Dzaba se osposobljava omladina kada nece imati u punom radnom odnosu vecu platu od 400 e max!Svi znaju kolika je mjesecna potrosacka korpa,kolike su komunalije,koliki su ostali zivotni troskovi…Kako mlad covjek da napreduje i prije svega porodicu da stvara?E to je bilo pitanje punu 31 god Milove vladavine!Sada kada je izgubio Milo nadam da ce sve biti drugacije,ne odma ali da ce stvari krenuti ka bolje…!

  27
  4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code