Početna Eco Post-seizmički monitoring morske faune

Post-seizmički monitoring morske faune

0

Nakon obavljenih 3D geofizičkih snimanja na blokovima četiri, pet, devet i deset počeo je post-seizmički monitoring morske faune crnogorskog podmorja. Posmatranje će trajati  20-ak dana, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

Ispitivanje je definisano je Elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu i cilj mu je da utvrdi stanje morske faune, odnosno  morskih sisara na četiti navedena bloka. Na njima je 3D geofizičko ispitivanja realizovano u novembru i decembru prošle godine.

Monitoring će, kako navode iz Uprave, biti obavljen sa broda Aran, koji je korišćen za prikupljanje podataka o morskoj fauni prije 3D geofizičkog istraživanja.

U istraživnaju učestvuju i predstavnici Instituta za bilologiju mora.

Istraživanja na blokovima četiri, pet, devet i deset realizuju se u skladu sa radnim programom ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika sa kompanijama Eni-Novatek, koji je potpisan u septembru 2016. godine.

U skladu sa ustaljenom praksom, sprovode se sve mjere zaštite životne sredine, a Uprava za pomorsku sigurnost je uspostavila sigurnosnu zonu i obavijestila sve plovne objekte o istražnim aktivnostima.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code