Početna Kultura POSTAVKA OD 5 MILIONA EURA – “OD FUTURIZMA DO SAVREMENE UMJETNOSTI”

POSTAVKA OD 5 MILIONA EURA – “OD FUTURIZMA DO SAVREMENE UMJETNOSTI”

0

Red LeninIzložba od 106 originalnih radova poznatih umjetnika pod nazivom “Od futurizma do savremene umjetnosti”, pravi spektakl od 5 miliona eura naći će se večeras od 20 h pred posjetiocima Porto Montenegra.
Biće izložena djela umjetnika pop arta kao što su: Skifano, Holidej, Engels, Kunelis, Pascali, Rotela, Maseli, Roj Lihtenstajn kao i Endi Vorhol (njegova kultna djela Red Lenin, Conspiracy in Dallas i Flowers).
Među savremenim umjetnicima su djela Danila Bućija, Kristijana Petrućija, Fabricija Kampanele, Majkla Kosira, Patricije Pre, Elija Varuna, Ričarda Pitarija, Đulijana Giđantija, Đampistonea, Elijah Đoija, Gabrielsa i Kanta, osnivača NAJS pokreta. Učestvuju i tri velika crnogorska vajara: Adin Rastoder, Željko Reljić i Vlatka Vujošević.
Iz Porto Montenegra kažu da je riječ o najznačajnijem kulturnom događaju u Crnoj Gori ovoga ljeta, jer tu su djela velikog Endija Vorhola, Lihtenštajna kao i čitavog niza značajnih umjetnika pop arta i futurizma. Profesor Mauricio Skudiero, istoričar umjetnosti i kustos izložbe je kazao da je ovo detaljni pregled onoga što se dešavalo u savremenoj umjetnosti u Italiji, sa svim dodirnim tačkama i preplitanjima uticaja tzv. pokreta pop arta u Evropi. Umjetnički direktor galerije „Mikro” iz Rima, Salvatore Karbone kazao je da su u Crnoj Gori osnovali galeriju koja se zove „Diomedea art international” koja je sestrinska kuća istovjetnoj u Rimu. Odlučili su da naprave izložbu koja pokriva cjelokupan period 20.vijeka i dali su veliki značaj ruskoj umjetnosti.
Izložba se organizuje u saradnji Diomedea Art International iz Podgorice, kulturne asocijacije M.I.C.R.O iz Rima i Narodnog muzeja sa Cetinja i biće otvorena čitav mjesec u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code