Početna Društvo Postavljena prva smart stajališta

Postavljena prva smart stajališta

12

Kod starog dijela Instituta i zgrade Pošte u Igalu na dva autobuska stajališta, postavljene su dvije nove, savremene „kućice“, čime je inoviran izgled stajališta, a korisnicima omogućeno nekoliko novih usluga.

Riječ je o prvim tzv. smart stajalištima u gradu, što je i posljednji korak uređenja trotoara od hotela Palmon Bay do kraja Omladinskog parka.

Na ovaj način maloprodajna mjesta, odnosno kiosci sada su unificirani i imaju zaštitnu roletnu, što će u narednom periodu morati da urade i zakupci na ostalim stajalištima.

Korisnicima je od sada na led panelu dostupan raspored vožnje lokalnog autobuskog prevoznika od Igala do Kamenara, kao i drugi podaci o gradu, odnosno turistička prezentacija grada, potvrdio nam je sekretar za ekologiju, stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine, Aleksandar Kovačević:

„Tu je, inače, predviđen reklamni prostor na kojem će najviše biti informacija o gradu. Video nadzor bi trebalo da bude postavljen za 2 – 3 dana. Kamere neće snimati javnu površinu, već samo kiosk i stajalište. Međutim, još nijesno odlučili u čijoj će ingerenciji biti nadzor, odnosno ko će imati uvid u video dokumentaciju“, pojasnio je Kovačević.

Stajalište sa kioskom  je ulaganje  između 12-13 hiljada eura, a želja lokalne uprave je, da nakon instalacije na isti način urede i ostalih 12 lokacija od Igala do Meljina.

To bi bio projekat koji bi se radio na bazi privatno-javnog partnerstva. Agencija za izgradnju i razvoj grada uradila je Elaborat stajališta kojim su obuhvaćena sva postojeća, ali i mjesta na kojima ona nijesu obilježena, a građani su iskazali potrebu da budu.

Tim Agencije popisao je i slikao sva stajališta, napravio presjek postojećeg stanja i dao prijedloge kako da se stajališta urede i uniformišu. Prema prijedlozima, uređenje bi podrazumijevalo da svako stajalište ima broj, naziv, istaknut vozni red i određeno mjesto za turističku mapu i reklamni materijal. Takođe, ideja je da 12 stanica od Igala do Meljina budu takozvana „smart stajališta“, što podrazumijeva wi-fi internet, LCD ekrane, video nadzor.

Ipak, dok sva stajališta na potezu od Igala do Kamenara ne budu „brendirana“ i uniformisana, valjalo bi postojeća održavati. Ono na što je Komunalna policija apelima, ali i sankcionisanjem postigla jeste da na kućicama stajališta nema više, kao ranije, papirnih i plastificiranih reklama ili oglasa. Za to se uglavnom koriste panoi, najviše kod pijace u gradu. Mada uprkos odvojenom dijelu za umrlice i za ostale plakate najčešće je ružan izgled panoa sa izmiješanim obavještenjima za razne događaje i o umrlim.

Postoje i stajališta od kojih je ostala samo konstrukcija sa stolicama, kao što je slučaj kod kuće Tonsatija. Pleksi glas kojim je bio ograđen davno je polomljen, najprije u nevremenu, a onda su ostaci uklonjeni. Kovačević je naveo da će nastojati da u narednih mjesec sva stajalištima osiguraju prije početka kišne sezone.

12 Komentari

 1. Silovito simpaticna stvar, narocito na trotoaru, kada neko nesto kupije trotoar je blokiran, npr. majka sa djetetom u kolicima mora da silazi na cestu medju auta, invalid isto tako, bravo mozgovi, jesam mental zero, ali ovo su prototipovi.

  9
  1
 2. Stvarno je prvo trebalo ono sa dva kamena i daskom na mjestima đe nema baš ništa,jer ovo budi svaku sumnju na zloupotrebu vlasti,učinite bar jednom nešto pošteno ovome prostome narodu,ne glumite brigu,sve znamo,nije vam do “stajališta”,Igalo sređujete vašoj ekipi u znak zahvalnosti.

  11
  5
 3. Kad neko stane ispred kioska da nesto kupi stao je i pjesacki saobracaj na toj dionici posto vise niko nemoze da prodje trotoarom koliko mjesta ima. Tako da nije dosta sto radi retardizma i dvije kuce imamo jednosmjeran saobracaj kroz grad nego se trudimo i da nam trotoari budu sto uzi i nefunkcionalniji.
  Bravo!!

  26
  5
 4. Lijepo ste se ugradili za kamere. Dvije komplet od 3 mp sa montazom i snimacem kostaju 460€.Dajte vasu cijenu koju ste prihvatili.
  E Katicu Katicu…

  23
  5
 5. Mislim da kiosci uopšte nisu trebali da budu uključeni u konstrukciju ovih stajališta u centru Igala; ovako svojim dimenzijama prestavljaju neugodnu prepreku na troroaru i sprečavaju odvijanje normalne komunikacije…. jer je onemogućeno mimoilaženje na spornim tačkama pa je ‘kulturniji’ pješak primoran da prelazi na kolovoz i izlaže sebe opasnosti od saobraćaja. Moglo se naći pametnije, korisnije i estetski prihvatljivije rješenje. Uostalom, prodaji bilo kakve robe na stajalištima nije mjesto, ali taj balkanski trip se teško briše

  37
  6
 6. Jos jednom molba, po ko zna koji put.Postavite dva kamena i komad daske na autobuskom stajalistu kod Doma zdravlja, olaksajte starim i nemocnim licima cekanje.Ljudi moji 21 je vijek, ,,lider regiona za ulazak u EU,,.

  40
  1
 7. Sta je odje smart-pametno (za one sa ćiriličnog govornog područja). Ovo je ružna trafika, koja je kao i ona prije zauzela 2/3 trotoara. Istina jeste smart za onoga ko je uzme u zakup. Ajde da se kladimo da ce biti neko ko podržava neku od partija na vlasti i to javno !!!

  30
  12

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code