Posthumno, nakon četvrt vijeka, Orden časti admiralu Vladimiru Baroviću

Posthumno, nakon četvrt vijeka, Orden časti admiralu Vladimiru Baroviću

1692
11
Podijeli

vladimir barovicJedan od rijetkih koji nije izvršavao slijepo, često sulude naredbe vrha JNA, admiral Vladimir Barović, je u septembru 1991. odbio da bombarduje hrvatsko primorje i onda izvršio samoubistvo. Nakon 25 godina od tog herojskog čina, na inicijativu Građanska alijanse i SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, predsjednik Filip Vujanović odlikovao je posthumno Ordenom časti admirala Vladimira Barovića.

Da li je to tek prvi gest kojim Crna Gora može i mora da se oduži admiralu na čijem primjeru etičnosti i morala mogu da se inspirišu i uče naraštaji?

Picerija i restoran

Hoće li informacije o ovom kolosu čovječnosti ući u obrazovne programe? Hoće li mu Podgorica, ili Herceg Novi, gdje je sahranjen, podići spomenik? Hoće li nazvati neku ulicu njegovim imenom?

Orden je umjesto admiralove supruge Radmile, koja smatra da je “sve davno rečeno”, primio komadant Mornarice Vojske Crne Gore, Darko Vuković. Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, podsjetio da je riječ o čovjeku kojem su čast i dostojanstvo bili put kojim se kretao i koji je, u ime tog puta, samovoljno okončao život.

„U oproštajnom pismu admiral je rekao da je je njegov čin crnogorski, da ne može da se bori i uništava one koji ništa nisu skrivili. To je čin vrijedan svakog divljenja. Barović je zavrijedio vječnu slavu i u zemljama bivše Jugoslavije maksimalno poštovanje – istakao je Vujanović, govoreći o čovjeku, koji nije htio izdati naredbu da se razaraju dalmatinski gradovi i naselja, da se ubijaju nevini ljudi i koji je shvatio da mu crnogorska etika i vrijednosti to ne dopuštaju.

Novinar i publicista, Veseljko Koprivica, jedan je od rijetkih koji je posljednjih godina u više navrata pokušavao da skine velo zaborava sa admirala Vladimira Barovića i njegovog herojskog čina. Ispričao je, pored ostalog, da su Slovenci prije nekoliko godina  inicirali da Barovića uvrste u svoje generale i admirale, jer mu je majka Slovenka.

Barović je bio komandant Vojno pomorksog sektora Pula, jedno vrijeme i komandant sektora Boka. Rat ga je zatekao na dužnosti u Hrvatskoj. Dok je pregovarao u Puli oko odlaska JNA iz tog istarskog grada ostao je zapamćen po  izjavi:”Ovdje neće biti razaranja dok sam ja zapovjednik, a ako, ipak, budem prisiljen da naredim razaranje Pule i Istre, mene tada više neće biti”.

Zato je izvršio samoubistvo 29. septembra 1991. godine na Visu. Čovijek je slobodan da učini ili ne učini zločin. Admiral Vladimir Barović je svoje slobodoljublje i heroizam pokazao u vremenu najvećeg ratnog haosa.

Vladimir Barović rođen u Banja Luci, otac mu je bio Crnogorac, majka Slovenka, a on kao Jugosloven branio je oficirsku i crnogorsku čast žrtvujući sopstveni životom. Imao je 52 godine kada je sahranjen  septembra 91. na gradskom groblju na Savini u Herceg Novom.

11 Komentari

  1. jeli nojko marinović odgovaro za izdaju i ubistvo naših vojnika,nije i neće jer ,,naše,,vođe ćute da nebi i oni završili iza rešetaka zbog rata za mir

  2. Gospodin Barovic je te davne 1991.pokazao svima da je ljudsko bice….Nazalost danas ga odlikuju oni koji su podsticali razaranje i krvoprolice najblizih.Svaka cast njegovoj zeni sto nije primila orden.

  3. Poznavao sam gospodina Barovica,njegova supruga nam je predavala muzicko.On je bio fini gospodin,sto je u to vrijeme pripadalo cinu.Hvala bogu da se neko sjetio iskrenog Jugoslovena,oficira i dzentlmena. Ko god je sapnuo filipu dobro mu je sapnuo.

  4. Još bi bilo lijepo da se napomene da ga danas odlikuju upravo oni zbog kojih je nesretnik i izvršio samoubistvo. On je zbog njih prislonio cijev na celo, a mi ni psolije skoro 30 godina nismo ni prst da se zapitamo. Slava mu.

Ostavite komentar

*

code