Početna Kultura Potpisan ugovor o sufinansiranju Filmskog festivala

Potpisan ugovor o sufinansiranju Filmskog festivala

1

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta kao sufinansijer manifestacija i festivala od posebnog značaja za kulturu koje zastupa, ministarka, Vesna Bratić i „JUK Herceg Fest“ izvršni producent „Filmskog festivala Herceg Novi“, koju zastupa direktorica Gordana Krcunović, 30. jula zaključili su ugovor o organizovanju i sufinansiranju „34. Filmskog festivala“ u Herceg Novom u iznosu od 64.311,00 eura, što je 60% od ukupnog budžeta usvojenog na osmoj sjednici Savjeta „34. filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro-Film Festival“, koji iznosi 107.185,00 i uplatilo ugovorena sredstva.

Foto: FFHN-MFF

Odluka ministarke Vesne Bratić da finansira „34. Filmski festival“ u Herceg Novom potvrđuje opredijeljenost Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta da podstiče i pomaže kontinuitet projekata od posebnog značaja za ostvarivanje javnog interesa u kulturi Crne Gore, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.
Iz minsitarstva podsjećaju da u sporazumu o organizaciji „Filmskog festivala Herceg Novi“, potpisanog između Opštine Herceg Novi i tadašnjeg Ministarstva kulture iz 2017. godine stoji da će se festival finansirati iz sredstava potpisnika sporazuma i iz drugih izvora, a da su potpisnici saglasni da se sredstva za finansiranje festivala obezbijede iz Ministarstva kulture 60% i opštine Herceg Novi 40%

“Dakle, bez obzira na činjenicu što se sufinansiranje projekta vrši na osnovu javnog konkursa koji objavljuje Ministarstvo, sredstvima iz budžeta Crne Gore, najviše do 50% iznosa ukupnih sredstava potrebnih za njegovu realizaciju, MPNKS cijeni „Filmski festival“ kao manifestaciju od izuzetnog značaja za Crnu Goru, te je istu finansijski podržalo u iznosu većem od 50% ukupnih sredstava potrebnih za njegovu realizaciju.

Na ovaj način, odluka ministarke Vesne Bratić potvrđuje opredijeljenost MPNKS, da podstiče i pomaže razvoj kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, ali i njen pozitivan stav kada je u pitanju finansijska podrška, kao i očuvanje kontinuiteta projekata od posebnog značaja za ostvarivanje javnog interesa u kulturi Crne Gore.

Samo na ovaj način mogu se poštovati zakonom propisana načela na kojima se razvija i ostvaruje kultura i štiti javni interes u kulturi”, navodi se dalje u saopštenju.

1 komentar

  1. Da li ministarstvo kulture sufinansira i La Bambu posto onaj DJ Djuka svaku noc kad najavljuje jaze” Dobro dosli u KULTURNO UMJETNICKU USTANOVU La Bamba.Pa mislim da bi bilo u redu da kad su kulturna ustanova da ih onda i ministarstvo potpomogne.Ma mi se cini da ce prije bit da oni potpomazu ministarstvo

    11
    3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code