Potpisan ugovor za izradu strategije održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori

Potpisan ugovor za izradu strategije održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori

707
2
Podijeli

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Predrag Jelušić i Zoran Kasum, predstavnik Konzorcijuma koji čine “Hotelsko i destinacijsko savjetovanje” d.o.o. Zagreb, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Urbanistički institut Hrvatske d.o.o. Zagreb i Proficiscor d.o.o. Zagreb, potpisali su danas Ugovor o izradi Strategije održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori, saopšteno je iz Morskog dobra.

Strategija bi u svojim rješenjima trebalo da se fokusira na uspješne prakse i inoviranje postojećeg modela upravljanja plažama, kako bi se obezbijedila kvalitetna turistička ponuda, konkurentna sličnim destinacijama u Mediteranu i u skladu s dugoročnom vizijom turističkog razvoja Crne Gore. Vrijednost izrade Strategije je 44.000,00 €.

Picerija i restoran

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore raspisalo je 03. aprila 2017. godine javni poziv za izradu Strategije održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori, a nakon sprovedenog tenderskog postupka odabran je pomenuti konzorcijum da u roku od 6 mjeseci izradi Startegiju.

Dugogodišnja praksa Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom u upravljanju kupalištima u Crnoj Gori, koja se vremenom unaprjeđivala u načinu ustupanja, organizacije i opremanja kupališta dostigla je fazu u kojoj se jasno mogu prepoznati uska grla i nedostaci. Zbog toga je pokrenuta procedura izrade Strategije održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori , a ona bi trebalo da obuhvata: analizu postojećeg modela upravljanja kupalištima u Crnoj Gori, uporednu analizu modela upravljanja plažama u zemljama Mediterana, analizu savremenih turističkih trendova i međunarodnih standarda koji se primjenjuju u ovoj oblasti.

Nakon toga, nova Strategija usmjerila bi dalje upravljanje plažama u Crnoj Gori, sa fokusom prijedloga na sljedeće oblasti: tematiziranje/kategorizacija plaža, definisanje kapaciteta i standarda za organizaciju kupališta za svaku kategoriju, Prijedlog modela ustupanja kupališta na korišćenje, uključujući prijedlog mogućih pristupa u defisanju početnih naknada za ustupanja plaža na korišćenje u skladu sa uspješnim i primjenjivim praksama za Crnu Goru kao i Prioritetne mjere za realizaciju Strategije, kaže se u saopštenju Morskog dobra.

 

2 Komentari

 1. Kakva strategija kakvi bakrači! Što se niste transformisali u skladu sa zakonom?
  I Šabanović je čak to uspio… Kako nemate inženjera hidrograđevinske struke?
  Mogo bi postavljat pitanja do sutra….
  2  0
 2. Gdje vam domace znanje. Dje su ti silni profesori sa fakulteta za turizam, menadjment………imaju li ti fakulteti kompententne strucnjake koji ce izraditi tu studiju, pa da taj novac ostane u cg., vecina tog novca bi se trosila u cg pa bio dio tog novca otisao u budjet drzave A iz njega bi se finansralo zdravstvo skolstvo socijala. Ali izgleda da se lakse taliti sa strancima. Gdje sam ja u toj prici. Licni interes je na prvom mjestu a opsti ne postoji. Moze li se malo pokazati ekonomskog patriotizma, osim sto se takmicimo ko je veci srbin crnogora a kao nacija i jedni i drugi nestajemo.
  13  0

Ostavite komentar

*

code