Početna Ekonomija Potpisano: Transformacija brodogradilišta u Bijeloj u kompaniju za remont jahti do 2020.

Potpisano: Transformacija brodogradilišta u Bijeloj u kompaniju za remont jahti do 2020.

8

Konzorcijum koji čine Adriatic Marinas i Damen potpisali su danas sa Vladom Koncesioni ugovor za brodogradilište Bijela u Bokokotoskom zalivu. Završetak remedijacije se očekuje početkom 2020. godine, a Konzorcijum će, tokom narednih 12 mjeseci, raditi na razvoju kompanije za remont i popravku superjahti – prenosi CDM.

Konzorcijum u saradnji sa Vladom od 2012. godine radi na razvojnim planovima u cilju transformacije nekadašnjeg brodogradilišta Bijela.

To je, saopštili su iz Konzorcijuma, zahtjevan poduhvat, ali konačni benefiti za privredu Crne Gore će biti značajni, jer se očekuje da će se više od 300 ljudi ponovo zaposliti u industriji brodogradnje.

“Bijela, odnosno Herceg Novi, je istorijska postojbina ovog industrijskog sektora u Crnoj Gori, a sa ovim projektom region će opet pružati priznate usluge ove vrste čitavom mediteranskom pomorskom tržištu. Planiranje zapošljavanja i obuke putem kredibilne obuke kadrova koju Damen sprovodi putem svoje globalne mreže brodogradilišta već se realizuje. Takođe se radi na planovima za izgradnju nove najmodernije opreme za podizanje plovila iz vode i za njihovu popravku, koja će se dovesti u brodogradilište nakon završetka radova na remedijaciji”.

U međuvremenu, nadaju se da će se postići privremeni dogovori sa Vladom i kompanijom Valgo koja radi na izvođenju radova na remedijaciji, kako bi mogli da započnu ranije obavljanje remonta jahti na zapadnom dijelu lokacije u Bijeloj.

Te preliminarne aktivnosti bi, naglašavaju, mogle započeti već u zimu 2019/20. godine.

Izvršni direktor Damen-a Rene Berkvens kazao je da današnji dan označava početak nove faze života brodogradilišta Bijela.

“Naš cilj je da zajedno sa partnerima, osiguramo dugoročan uspjeh djelatnosti održavanja i remonta jahti u Crnoj Gori. Velika baza klijenata u Porto Montenegru zajedno sa iskustvom i znanjem Damen Group-e u oblasti održavanja i remonta jahti će doprinijeti uspjehu tog poslovnog poduhvata”, kazao je.

No, kako je dodao, imajući u vidu trenutno stanje u kojem se brodogradilište nalazi-ispred njih je period izazova.

“Međutim, uz stalnu apsolutnu pomoć Vlade i u saradnji sa našim ozbiljnim partnerom i lokalnom zajednicom, naš cilj je da oživimo poslovne uspjehe brodogradilišta, povećamo zaposlenost i iskoristimo odgovarajuće komercijalne mogućnosto kako na lokalnom tako i na međunarodnom nivou koje će doprinijeti da se ponovo izgradi ozbiljno brodogradilište”, istakao je Berkvens.

Izvršni direktor kompanije Adriatic Marinas, David Margason, podsjetio je da timovi kompanija Adriatic Marinas i Damen-a rade već veoma dug vremenski period zajedno sa Vladom na realizaciji tog, kako je rekao, zahtjevnog i uzbudljivog projekta.

“Zadovoljstvo nam je da smo uradili veliki korak i vjerujemo da je ovaj poduhvat idealan primjer kako će crnogorski brzorastući turizam i nautička industrija ponovo dovesti do stvaranja radnih mjesta u povezanim kreativnim i proizvodnim industrijama, što će dovesti do velikih, integrisanih i održivih mogućnosti zaposlenja za buduće generacije u Crnoj Gori”, poručio je Margason.

8 Komentari

 1. Belavista, kao obisao si neka regionalna brodogradilista,pa branis nase strucnjake?
  Viktor Lenac je “vrtic” za nasu Bijelu, pa je od jednog NATO broda ,prihodovao 70 milona.
  Mi smo ugasili brodoremont i ako smo imali pravo na remont NATO flote, ulaskom u savez.
  Ko oce, razumio je..

 2. Pametnome DOVOLJNO….oni su još 2012 godine dali pare ovim našim dragim političarima iz PG da unište brodogradilište…da je bilo najprofitabilnije nije mu bilo spasa kad se gospodar ugradio…

  • Mozebi su “ovi nasi dragi politicari iz PG” poceli da unistavaju i “Uljanik” i “3 Maj”, brodogradilista za koje je “brodogradiliste” iz Bijele djeci vrtic.

   • Belavista, kao obisao si neka regionalna brodogradilista,pa branis nase strucnjake?
    Viktor Lenac je “vrtic” za nasu Bijelu, pa je od jednog NATO broda ,prihodovao 70 milona.
    Mi smo ugasili brodoremont i ako smo imali pravo na remont NATO flote, ulaskom u savez.
    Ko oce, razumio je..

 3. mozeteli mi reci koji kadar ce zaposliti ta nova firma oce li to ici po sistemu SO Herceg Novi ono po sistemu koalicije [familija i kumovi tj politicki podobni].Mislim da nece moci i zavrsena je prica LEZI LEBE .Eto prilike za znalce sposobne skolovane i radne .Novi pocetak gdje se morati placati RAD RED ZNANJE ODGOVORNOST.

  • Bas tako,ali malo sutra. Pogledaj clanove upravnog odbora , dva su Emiri znaci neko ko je do pozicije dosao rodjenjem a ne radom. DPS logia.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code