Početna Ekonomija Potvrđeno: Porto Montenegro u rukama novog vlasnika ICD-a

Potvrđeno: Porto Montenegro u rukama novog vlasnika ICD-a

1

Porto Montenegro 2016Predstavnici državnog fonda Investment Corporation of Dubai (ICD) iz Dubaija i kompanije Adriatik Marinas, potpisali su u Tivtu protokol o primopredaji Porto Montenegra.

Kako je saopšteno, preuzimanje je u skladu sa strategijom ICD-a da uključi visoko-kvalitetne međunarodne projekte sa brzorastućih tržišta u svoj impozantan portfolio, a transakcija označava prvu investiciju ICD-a u Crnoj Gori i u sektor marina za jahte.

Izvršni direktor ICD-a, Mohamed Al Šaibani, kazao je da Porto Montenegro predstavlja mogućnost za ICD da preuzme uspješnu kompaniju sa značajnim potencijalom za razvojnu ekspanziju, kako u dijelu marine, tako i za dalji razvoj naselja.

“Takođe predstavlja strateški potez koji odgovara našim planovima širenja na međunarodna luksuzna tržišta nekretnina i hotelijerstva, te obezbijeđuje pristup novim tržištima”, kazao je Šaibani, dodajući da im je cilj da ostvare puni dugoročni potencijal Porto Montenegro Marine i Rizorta.

“Naš prioritet u ICD-ju je da podržimo menadžment prilikom ispunjavanja njihovih ambicioznih planova, te da osnažimo poziciju Crne Gore kao najbolje evropske jahting destinacije“, rekao je Al Šaibani.

Kanadski preduzetnik Peter Munk, osnivač kompanije Barrick Gold of Toronto koja je najveći proizvođač zlata koji se kotira na berzama u svijetu, idejni je tvorac i stvaralac Porto Montenegra, koji je zajedno sa međunarodnom grupom investitora koje je predvodio Lord Rothschild, osmislio i finansirao transformaciju zapuštenog vojnog brodogradilišta u prvoklasnu jahting destinaciju.

„Izuzetno sam ponosan na sve ono što je postignuto u Porto Montenegru. Porto Montenegro je doprinio da se promijeni percepcija Crne Gore širom svijeta, značajno je povećao prihode države od turizma, te je kreirao hiljade direktnih i indirektnih radnih mjesta. Investment Corporation of Dubai je idealni partner koji će rizort podići na sljedeći nivo i maksimizirati njegov praktično neograničeni potencijal. Što se tiče ove transakcije, siguran sam da ostavljam Porto Montenegro u veoma sigurnim rukama”, uvjeren je on.

porto mne djukanovic 060516Projektom od samog početka upravljaju izvršni direktor Oliver Korlet i njegov tim, a od prvog dana ima podršku predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića.

„Vlada Crne Gore je od početka prepoznala i podržala ideju da se Crna Gora pozicionira kao vodeća suprejahting destinacija na Mediteranu, što je gospodin Peter Munk i njegov tim stručnjaka u potpunosti realizovao kroz razvoj projekta Porto Montenegro. Vlada će sa novim investitorima nastaviti saradnju u realizaciji jasne strategije razvoja nautičkog turizma u Tivtu i Boki Kotorskoj, te će zajednički raditi na daljem pozicioniranju Crne Gore kao destinacije visoko kvalitetnog turizma“, kazao je premijer Đukanović.

Pored 450 vezova koji su već izgrađeni i u potpunosti zauzeti, te sa već dobijenim odobrenjima za izgradnju dodatnih 400 vezova i uz mogućnost izgradnje objekata na 280.000 metara kvadratnih, rizort ima potencijal da se udvostruči i postane vodeća luksuzna luka za jahte na Mediteranu.

ICD trenutno gradi Royal Atlantis Resort and Residences, niz hotelskih soba i luksuznih apartmana koji će krasiti obale Palm Jumeirah i gledati na Atlantis. Prošle godine, ICD je stekao udio u tri luksuzna hotela širom svijeta:  u hotelu W u Vašington D.C.-ju, hotelu Mandarin Oriental u Njujorku i hotelu One&Only u Cape Town-u, u Južnoj Africi. Takođe posjeduje značajan akcijski kapital u kompaniji Kerzner International Holdings Limited (KIHL),  međunarodnom operateru brendova One&Only, Atlantis i Mazagan.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code