Početna Društvo Povećati sigurnost plovidbe u Boki: Već registrovano 60 plovila za prevoz putnika

Povećati sigurnost plovidbe u Boki: Već registrovano 60 plovila za prevoz putnika

3

U Bokokotorskom zalivu se ovog ljeta očekuje preko 20.000 jahti, 500 kruzera, 6 trajekata, brojni maratoni, regate… Uprkos dobrim propisima i međunarodnim konvencijama, s nedovoljnim brojem inspektora, bezbjednost plovne i kupališne sezone mora biti bolja.

Zato će inspekcija sigurnosti pomorske plovidbe Crne Gore – Lučka kapetanija Kotor, organizovati sjutra, u 11 h, u sali Lučke kapetanije u Kotoru savjetodavni sastanak sa vlasnicima i korisnicima brzih plovila za komercijalni prevoz putnika.

Već je registrovano preko 60 plovila koja će ovog ljeta prevoziti putnike u akvatorijumu Boke kotorske, kazao je za Radio Jadran inspektor sigurnosti i bezbijednosti pomorske plovidbe Crne Gore, Željko Lompar:

– Smatramo da je pravo vrijeme, pred sezonu, da razgovaramo o aspektima sigurnosti na moru, boljoj saradnji i komunikaciji, ali i da prezentujemo važeće zakone i pravilnike, koji obavezuju prevoznike na moru i nas kao inspekciju. Svi zajedno moramo da pokušamo da podignemo na viši stepen bezbjednosnu situaciju – navodi on.

U Upravi će do početka ljetnje sezone organizovati niz sastanaka sa vlasnicima plovila, ali je prvi orjentisan isključivo na vlasnike i korisnike brzih plovila za komercijalnu upotrebu.

– Stepen sigurnosti plovidbe kroz Boku može biti veći dogovorom između samih vlasnika plovila, odnosno korisnika. Dogovor bi značio bolju komunikaciju. Tražićemo od vlasnika glisera i brzih plovila koji prevoze putnike da radio stanice koje posjeduju budu non stop uključene tokom plovidbe, kako bi komunikacija među nama bila brža i bolja i svi bismo imali uvid u situaciju koja se dešava na području Boke – objašnjava Lompar.

Kapetanija će ove, kao i ranijih godina, monitornig u zalivu sprovoditi svakodnevnim patroliranjem, a građani i tursiti 24 časa mogu prijavljivati bilo kakav vid nepravilnosti, ugrožavanje sigurnosti, zagađenje ili bilo koji drugi vid aktivnsoti koja nije u skladu sa zakonom, na broj telefona 030/19833.

Uskoro još dva radarska sistema, kao i ručni radari za kontrolu brzine

U zalivu su postavljena dva radarska sitema koja pokrivaju Topaljski i Tivatski zaliv sa tjesnacima Kumbor i Verige. Sredstva su obezbijeđena u prvoj fazi IPA prekograničnog projekta, ističe Lompar. Očekaju drugu fazu, kroz koju će dobiti sredstva za radare za Kotorski i Risanski zaliv.

– U inspekciji ćemo, u saradnji sa policijom i drugim inspekcijskim službama, imati u posjedu i ručne radare, koje ćemo koristiti u dokazivanju prekršajnih postupaka koji bi se eventualno pojavili na moru – navodi on.

Prema Zakonu o sigurnosti plovidbe sigurnosna brzina kroz Boku kotorsku ne smije biti veća od 10 čvorova, a kroz tjesnace Verige i Kumbor, kao i na ušću Bojane 6 čvorova.

Ocjenjujući sigurnost plovidbe prošlog ljeta Lompar je kazao da je sigurnost bila na zavidnom nivou, s obzirom da je u Boku uplovilo preko 530 kruzera, 10 hiljada manjih plovila, jahti, jedrilica, održano je 12 regata i raznih drugih sportskih manifestacija. Zabilježena je samo jedna nesreća u kojoj su dvije osobe izgubile živote, ali to se dogodilo na otvorenom moru.

3 Komentari

  1. Jelo ovo moguće?
    Bezbjednost da se poboljša DOGOVOROM?
    Samo strogi propisi i drakonske kazne.
    Zabraniti glisiranje kroz zaliv i skutere.
    Njemci su to uradili 70 ih na Bodenskom jezeru, Austrija isto, Faker ser, veslanje jedrenje i mali bešumni el.motori.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code