POVEDITE DIJETE U POZORIŠTE DANAS

POVEDITE DIJETE U POZORIŠTE DANAS

94
0
Podijeli

svjetski dan pozorista za djSvjetski dan pozorišta za djecu i mlade, 20. mart ove godine se u svijetu, kao i prošle, obilježava pod sloganom “Povedite dijete u pozorište danas!”, što je i naziv kampanje koju je 2012. pokrenuo ASSITEJ International.
Ove godine Crna Gora se prvi put priključuje obilježavanju i proslavi ovog simbolički značajnog datuma. Predsjednica ASSITEJ International-a Ivet Hardi, kaže između ostalog u poruci povodom ovog dana:
”Možeš izbrojati sjemenke u jabuci, ali ne možeš znati koliko jabuka može da izrodi jedno sjeme”. Uticaj pozorišta na djecu i mlade je nemoguće precizno izmjeriti, ali vjerujem da u njemu ima mnogo sjemenki za nepregledan broj budućih jabuka.
Zato se pridružite proslavi Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade 2013. kroz kampanju „Povedite dijete u pozorište danas”. Koliko li će tek onda jabuka da izraste iz svih tih sjemenki koje ste posadili?

Maja Mrđenović, predsjednica U.O. ASSITEJ centra Crna Gora u poruci povodom Dana pozorišta za djecu skreće pažnju da nijedna od 14 javnih ustanova kulture na državnom nivou, kao niti jedna od 29 opštinskih ustanova kulture nije primarno posvećena djeci i omladini, te rijetko ili nikada imaju programe posvećene toj ciljnoj grupi. Pozorišnom produkcijom za djecu kontinuirano se bavi jedino Gradsko pozorište Podgorica kao opštinska javna ustanova, sa tim da je od transformacije ovog pozorišta od dječijeg u gradsko pozorišna produkcija za djecu samo dio njegove djelatnosti. Rad ovog pozorišta prate brojni problemi, kao što je da ono preko 60 godina nema sopstvenu zgradu.Pozorište za odrasle ne može mijenjati svijet, ali pozorište za djecu, s obzirom da nas upravo utisci iz djetinjstva suštinski određuju – može. Prema tome, pozorište za djecu je i politički, formirajući, oblikovni projekat.
Djeci u Crnoj Gori, da bi živjeli život vrijedan življenja, nije dosta da gledaju dvije, jednu, ili nijednu predstavu godišnje, niti im je dovoljno da te predstave budu „pola porcije u pola cijene”, poput dječijeg menija u restoranima.
U Herceg Novom u dvorani Park večeras na repertoaru predstava “Karijus i Baktus “. To je moderna norveška bajka o dva dječaka – đavolčića koji žive u ustima djece koja ne peru zube.
Predstava Pozorištanceta “Škatula” počinje u u 18 časova.

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code