POVOLJNIJE TARIFE NOTARIMA DONJELE DOSTA POSLA

POVOLJNIJE TARIFE NOTARIMA DONJELE DOSTA POSLA

104
0
Podijeli

notari_logoNakon prve godine rada notarske službe, notari su uspjeli da zaštite građane, njihova prava, kao i da im omoguće da na adekvatan način pribave određena pravna akta i završe pravne poslove. Ovo za naš radio tvrdi notarka Branka Kašćelan iz Kotora. Prema njenim riječima po dosadašnjim “rezultatima”, ovaj servis uspješno je ustanovljen, na obostrano zadovoljstvo kako građana, tako i notara.

– Jedan od manjih problema na početku rada ove službe, bio je i cjenovnik usluga, koji je koirigovan u februaru, tako da sada građani mogu po pristupačnim tarifama završiti pravnu papirologiju – dodaje Kašćelanka. Tako se za ovjeru neke fotokopije naplaćuje 2,5 eura, a za ovjeravanje najnižih ugovora, do 5.000 eura, treba izdvojiti 70 eura + PDV.

Notari su, inače, ovlašćeni da: sastavljaju notarske akte, primaju u depozit isprave, novac, hartije od vrijednosti i druge predmete, kao i da obavljaju ostale poslove po nalogu suda, ili one koji su im povjereni posebnim zakonom. Notari djeluju na svom službenom području, tj. na području osnovnog suda u kome se nalazi njihovo sjedište. Notarski akti se sastavljaju na jeziku u službenoj upotrebi, a u opštinama na čijem području većinu ili značajan dio stanovništva čine pripadnici nacionalnih manjina, na zahtjev stranke notarski akt se sastavlja na oba jezika. Notar sastavlja notarski akt na stranom jeziku samo ako ima svojstvo sudskog tumača za jezik na kojem se akt sastavlja. Ukoliko neko od učesnika ne razumije jezik na kome se sastavlja notarski akt, obavezno je prisustvo sudskog tumača. Notarski akti su: notarski zapis, notarski zapisnik, notarska potvrda i notarska ovjera (ovjera potpisa i prepisa).

Picerija i restoran

Nagrade za rad notara i naknada troškova su određeni notarskom tarifom.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code