Početna Društvo “Povratak u školu” – radionica za mlade liječene od karcinoma

“Povratak u školu” – radionica za mlade liječene od karcinoma

0

fenix-300aInteraktivna radionica na temu “Povratak u školu”, u organizaciji NVO Udruženje roditelja djece oboljele od kancera “Fenix Crna Gora”, u okviru projekta “Borbom protiv mraka” biće održana sjutra na Fakultetu za menadžment, u sklopu hotela Lighthouse u Igalu, u 16 časova.

Gosti radionice biće predavači iz Udruženja “Čika Boca”, koje stoji iza programa “Povratak u školu”, kao i sertifikovani vršnjački edukatori, članovi neformalne grupe Mladice (mladi liječeni od raka).

Cilj ove interaktivne radionice, koja okuplja mlade liječene od karcinoma, njihove roditelje, kao i predstavnike školskih i pedagoških ustanova, psihologe, pedagoge i nastavnike, biće predstavljanje aktuelne situacije i izazovi s kojima se suočavaju djeca i adolescenati liječeni od maligniteta prilikom povratka u školu, nakon završetka liječenja.

Na skupu će biti riječi o uspješnim modelima koji doprinose lakšoj tranziciji “bolnica-škola” i predstavljen i program “Povratak u školu”. On je uspješno implementiran u Srbiji, kroz realizaciju 40 radionica u kojima je učestvovalo oko 1000 učenika srednjih i osnovnih škola. Rezultati evaluacije ovog programa su pokazali značajno uvećanje informisanosti o dječjem karcinomu, ali i umanjenju socijalne distance i diskriminatornog ponašanja prema djeci i mladima koji se nakon liječenja od maligniteta vraćaju u školu.

Iz “Fenixa” su objasnili da povratak u školu predstavlja veliki izazov za djecu i adolescente koji su se liječili od maligniteta. Stoga je neophodno pomoći im da vrati osjećaj „normalnosti“, postignuća i bliskih veza sa vršnjacima. To je prilika da se fokus sa negativnih, stresnih aspekata bolesti i liječenja prebaci na zdrave aspekte života. Imajući u vidu da taj proces nosi rizik od retraumatizacije djece i roditelja, veoma je važno da postoji jasna strategija koja će im omogućiti lakšu tranziciju kroz ovaj krizni period.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code