Požari još nisu ugašeni, čeka se blagotvorna kiša

Požari još nisu ugašeni, čeka se blagotvorna kiša

3
Podijeli

I jutros, 11. dan od izbijanja požara na Luštici, na nekoliko lokacija vatra nije ugašena, ali je pod kontrolom.

Riječ je o požarnim mjestima manjeg obima, koji nijesu “prijetnja”.

Picerija i restoran

“Dim se vidi na nepristupačnim mjestima, gdje ne možemo doći, ali je situacija uopšte stabilna. Od Ravnog brijega do Bjelotine ima dima na dva tri mjesta, ali ništa nije kritično. Kad je riječ o Luštici, kolege su gasile sinoć do dva i po, u području Mendegaja, jutros se vidi da nema dima. To i ako je ostalo, to je sve u mnogo manjoj mjeri nego proteklih dana”, kaže nam dežurni u Vatrogasnoj jedinici Herceg Novi, Ratko Radošević.

On je istakao da im je od velike pomoći bila švajcarska “puma”, helikopter koji je protekla dva dana skoro bez prestanka gasio, i kako Radošević ističe “bukvalno nas i spasio”:

“Protekla dva dana „puma“ je zaista radila maksimalno i to nas je stvarno spasilo, naročito juče popodne kad je ponovo bilo vatre iznad Malte. Da nije njega bilo, ne znam što bismo radili”, kaže Radošević.

Sve nade vatrogasaca, dobrovoljaca, kao i pripadnika Vojske Crne Gore, usmjerene su ka povoljnijim vremenskim uslovima – odnosno potpunom prestanku vjetra i toliko čekanoj kiši. Ona je bila najavljena za danas, uz pad temperature, lokalno i pljuskove sa grmljavinom, međutim, za sada, od svega toga ništa.

“Kiša bi zbilja prekinula danonoćnu agoniju” dodaje Radošević.

Iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, u izvještaju o stanju požara u 8 sati, navodi se između ostalog da su u Tivtu aktivni požari u Solilima i Toplišu, ali pod kontrolom, te da je tokom noći došlo do požara između Oblatnog i Begovića, koji je brzo ugašen.

Bugarski helikopter koji je tokom prethodnog dana bio operativan u Komanima (Podgorica), u večernjim časovima se vratio za Bugarsku.

Kako navode, s obzirom na značajno poboljšanje situacije na terenu dva izraelska aviona tipa Air tractor su se vratili za Izrael.
„Očekuje se da će se ukrajinski avion tipa „Antonov AN 32P“ i švajcarski helikopter „Super Puma“ vratiti tokom naredna dva dana”, kaže se u saopštenju.

3 Komentari

    • Trebaju nam dva nova air traktora( što je i najavljeno) tako da bi ih imali ukopno četiri ,ukuptnog kapaciteta 12 tona vode,ili kao dva kanadera.Investicija od 5 miliona.

      4
      10

Ostavite komentar

*

code