Početna Društvo Poziv Katića državnim institucijama: Otvorite granice Crne Gore za Srbiju i Rusiju,...

Poziv Katića državnim institucijama: Otvorite granice Crne Gore za Srbiju i Rusiju, spasite ostatak sezone!

89

Crna Gora doživljava krah turističke sezone, koji bi značajno moglo ublažiti otvaranje granica sa Srbijom i Rusijom, smatra predsjendik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić. Zbog toga apeluje na državne organe da razmotre odluke i pod određenim uslovima dozvole ulazak građana iz ovih zemalja.

On apeluje na Vladu Crne Gore i Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti da odrede datume otvaranja granica sa ovim državama, koje su naša najznačajnija emitivna tržišta, uz jasne epidemiološke standarde koje je potrebno ispuniti da bi njihovi državljani ušli u Crnu Goru.

Takođe, Katić poziva Vladu da intezivira bilateralne odnose kako bi ove zemlje otvorile svoje granice prema Crnoj Gori i da bi bili ostvareni uslovi za obnovu međunarodnog vazdušnog saobraćaja.

„Važno je poboljšati odnose sa zemljama koje su naši najznačajniji turistički partneri, a to su prije svega Srbija, Bosna i Hercegovina i Rusija. Turisti iz tih zemalja tradicionalno ostvaruju najveći broj noćenja i crnogorska državna vlast toga mora biti svjesna. U ovakvoj situaciji ne smije biti prostora za donošenje politički motivisanih odluka i podizanje tenzija“, poručuje Katić.

On kaže da je rizik od širenja virusa realnost sa kojom se svaka država suočava prilikom donošenja odluke o otvaranju granica, a da su donosioci odluka odgovorni da na taj izazov odgovore na adekvatan način, što u Crnoj Gori do sada nije bio slučaj. Katić poziva državne organe da se ugledaju na praksu susjedne Hrvatske, ali i drugih zemalja Evrope koje su našle modele da u isto vrijeme sačuvaju ljetnju sezonu i bezbjednost građana.

„Zdravlje je svima prioritet, ali ako su zemlje regiona i Evrope mogle da omoguće dolazak turista i sada ostvaruju značajan broj posjeta, nema smisla da i Crna Gora ne uradi isto. Primjera radi, turisti iz Srbije, koju su tradicionalno naši najbrojniji gosti, sada mogu da ljetuju u susjednoj Hrvatskoj, a u našu državu ne mogu da uđu. Oni koji su planirali dolazak u našu zemlju sada biraju konkurentne destinacije u regionu, pa imamo situaciju da Hrvatska ostvaruje oko 50% svog prošlogodišnjeg prometa, dok je Crna Gora na samo oko 7%“, kaže prvi čovjek Opštine Herceg Novi.

On podsjeća da se crnogorski turistički privrednici snizili cijene i uveli povoljnosti, te konstantno čine napore kako bi sačuvali što veći broj zaposlenih. To bi moralo da naiđe na razumijevanje i adekvatan odgovor Države, ocjenjuje Katić.

Zaključuje da Crna Gora mora hitno da reaguje, ukoliko želi da u avgustu i postsezoni budu zabilježeni bolji rezultati nego u dosadašnjem dijelu sezone, a što bi u krajnjem ublažilo efekte pada na turističkom tržištu i uopšte u crnogorskoj ekonomiji.

89 Komentari

 1. Najbolje da nam dodju srbi i rusi i da se oni kupaju, a mi da śedimo doma! Kako ne!!! inače nema potrebe otvarati granicu sa Srbijom jer smo i ovako i onako naj…… preko bosanaca!🙈

  15
  10
  • A ko vas tera da “śedite doma”?Hoćemo da dođemo u svoje porodične kuće gde uredno svake godine plaćamo porez i povrh toga besmislenu turističku taksu, iako je ne izdajemo, već služi za lično zadovoljstvo.Pored toga, dolazimo i u hotele zimi i svuda nailazimo na iskrenu dobrodošlicu i ljubaznost, a sad zbog samovolje vlasti ne možemo na naše privatne posede, bar nas 20000.Drugo, meni je u celoj situaciji najbezbednije u svom letnjikovcu, dalja putovanja iziskuju niz peripetija uz moguće otkazivanje aranžmana, pa se onda nalazite u nezavidnom položaju.I naposletku, hoću da se kupam, imam pravo da odem na more kad god poželim.A da ne govorim koliko prihoda imaju crnogorske turističke destinacije s naše strane, naročito kada je normalna situacija, pa ima i kulturno-zabavne ponude.Ovo je velika i neoprostiva sramota!Svaka čast gospodinu Katiću i Novljanima, pozdrav za taj prelepi grad za koji me vežu divne uspomene.A vi ako nam mi smetamo, lepo doma u Podgoricu (ništa protiv normalnih Podgoričana nemam, ni protiv Vas, pretpostavljam odakle ste po pisanju, skoro sam celu Crnu Goru obišla) pa se zatvorite i spustite škure jer vreba užasna opasnost samo od srpskih i ruskih turista.Ovo je smišljena opasna politička ujdurma bahate i bezobzirne vlasti, s ciljem da se zavadimo i zamrzimo.

 2. POLITIKA 29.07.2020 у 12:03
  Русија се припрема да 10. августа прва у свету одобри вакцину за корону
  —–
  Novak Đoković se kao prvi Srbin vakciniše i na čelu hiljada i hilljada Rusa
  dođe u Hrvatsku na more.
  A može i u CG, što da ne?

  5
  9
 3. Uživajte do daljnjeg u anonimnom komentarisanju. Kada vam djeca počnu u školi učiti kineski jezik (Vučić je to već nagovijestio) dobićete kineski tip strogo nadzirane “demokratije” jednoumlja… Srbi bez jednoumlja ionako ne mogu….

  15
  4
 4. Kada bi sa turistima iz Rusije stigla i njihova policija da ih kontroliše i obuzdava, siguran sam da bi se oni pridržavali svih propisa u vezi korona pandemije.
  Za Srbe to ne važi: oni se ni kod kuće ni u inostranstvu ne ponašaju disciplinovano i kulturno. Njihov gen inata je uvijek jači od bilo kakvog razuma.

  28
  12
 5. POLITIKA 28.07.2020 у 22:00
  “Туристички сектор Србије у овом тренутку бележи пад прихода од 95 одсто….”
  Navali narode u Srbiju – pomognite njihovom turističkom sektoru!

  15
  7
 6. Razmišljam: šta će biti ako nam turisti stvarno dođu masovno u posjetu i donesu koronu…
  Đe bi onda sahranjivali mrtve: u Sutorinu ili na Staru banju? Novska groblja su ionako krcata…
  Možda je najbolje preći na sistem Kine: sve mrtve kremirati pa sa ostacima u ćup. Kod njih u velikim gradovima nema alternative – svi mrtvaci se bez iti jedne iznimke moraju kremirati…. Takva vremena će doći i na Primorje….

  9
  9
 7. ŽAO MI JE GOSPODINA KATIĆA, GROTE PRAZNI MU APARTMANI!KAKO ĆE PREZIMITI ZABOGA?DOBRI MOJ KATIĆU BRINI TI KAKO DA OVOM GRADU NEŠTO DOBRO URADITE JER DO SADA NISTE NIŠTA BAR NE ZA NAS OBIČNE SMRTNIKE !A OTVARANJE GRANICA OSTAVITE ONIMA KOJI SU KOMPETENTNI ZA TO I KOJI BRINU ZA NAŠE ZDRAVLJE !

  30
  9
 8. Докле више треба чекати одлуке тзв, Подгоричке владе. Бока треба доносити одлуке самостално….

  22
  31
 9. Svim onim koji se zalažu za otvaranje granica da bi dobili goste dao bih kao preduslov da prvo potpišu da će iz svog džepa plaćati liječenje oboljelih od korone i sahranu umrlih! Siguran sam da bi na kraju sezone ekonomski riknuli i morali da prodaju nekretnine da bi pltili račun.
  A da oni uberu novac a mi da plaćamo štetu od korone – hvala im lijepa!
  Upravo slušam ponoćne vijesti sa Zapada: pandemija se ponovo nekontrolisano širi upravo zbog otvaranja granica zbog turizma…

  27
  12
 10. Koliko sendvicara ovdje ima da pisu negativno na ovaj tekst,a sa druge strane facebook stranica ovog istog portala na ovu vijest obara rekorde zadnjih dana po broju pozitivnih lajkova i komentara ali tamo se potpisujemo pravim imenom i prezimenom.

  14
  20
  • Tako je, Mijo. Tipično novsko licemjerstvo. A kad Srbijanci u anonimnim komentarima (jer se ubrk ne usuđuju) pročitaju kako ih kao turiste Novljani zaista cijene, doći će samo ako su budale. Doduše, kao svaki primitivac, prosječni Novljanin iskazuje prezir prema svemu što je daleko naprednije i veće od njega stvarajući lažni osjećaj vlastite veličine.

   2
   2
 11. Jos apeluj dok mozes,da ako i ovaj lucumasti narod u H ,Novom shvati da bez Mila ne hljeba,da vam Milo vlada u Novom imali bi sve ovako samo svirajte daj plate jadnom narodu u opstini pa se pravi posten onda

  44
  31
 12. Dao bih Katiću sasvim odriješene ruke da dovede barem jedan jedini kruzer u Boku Kotorsku. Ako mu to pođe za rukom, da ga svi nosimo čitavu godinu na rukama po Novom, pa čak i do Beograda na utakmicu Zvijezde i potom nazad!
  To ne može ni u snu da upali jer se Zapad strogo pridržava propisa. A sa Srbima i Rusima je uobičajeni haos… Zato je političarima Katićevog kalibra lako loviti u mutnom…

  53
  14
  • Ne moze da dovede kruzer jer ne da lucka kapetanija kotor. znaci Zelenika je idealno pristaniste ali gladni kotorani ne daju. ne branim Katica ali on je tu toliko nebitan da mu dzaba sto god uradio

   12
   8
 13. GOSPODINE KATICU JELI TREBA GRANICE OTVORITE DA BI VI I VASI KOMPANJONI NAPUNILI SVOJE APARTMANE I UJEDNO UBRALI POREZ OD VLASNIKA NEKRETNINA NEREZIDENATA.AKO HOCETE POREZ U DANASNJE VRIJEME JE TO LAKO ODRADITI.ALI NJIH PUSTATE DO DOGODINE A NAMA DOMACIMA PRIJETITE PRISILNOM NAPLATOM .

  53
  13
 14. Ovo Stevo kralj nasjeo na provokaciju sto su neki juce objavili na facebook da se prvog Avgusta otvaraju granice pa ko veli da se on kao oglasi pa da poslje ispadne ako to bude tako on je to trazio a Milo i Dusko ga poslusali.
  Ne mogu vjerovat kako je zaguto i udicu i olovo i plovak.

  65
  11
 15. Sa nacionalno-klerikalnim mamcem pecaju se i girice i somčine. Tu ne pomaže zdrav razum. Koja god da je vlada na vlasti narod bi je ćerao da napuni grad turistima i izliječi bolesne od korone. A da jedno i drugo zajedno ne idu, to takvi ne uvažavaju.
  Dogodine će Drugi šerif biti zadužen za Molitveni doručak pa treba viđeti hoće li on poslati svoje turiste…. I Rusi imaju Molitveni doručak, ali tamo idu – HRVATI….

  27
  8
 16. Kakav je ovo folirant. Mislis da ces pokupiti koji poen. Setalistem svaki dvadeseti setac nosi masku. Nigdje inspekcije, niko ulice ne pere, kome pravite inat. Znali ste zapatat opstinu, a kao vi pozivate da se otvore granice. Sve vam je tako, lazi i prevare. Naravno, za sve vam je kriva PG.

  66
  13
 17. Ajde PREDSJEDNIČE…? Tu pozivate ljude javno na nepoštovanje zdravstvenih mjera, a onda kad vam je virus šetao kroz zgradu opštine, sve ste zatvorili i sakrili se u mišje rupe. I sad ti PREDSJEDNIČE urgiraš za otvaranje granica prema državama gdje virus hara? Je li to prifalilo para u opštinskoj kasi, PREDSJEDNIČE, pa nemate javnim ustanovama da isplatite zarade nego se nadate uplatama poreza od stranaca koji ovdje imaju nekretnine? Ne valja Vam to, PREDSJEDNIČE! Manje para ste trebali davati vašim partijskim poslušnicima, odbijajući te iste pare onima koji vas ne podržavaju!!! Fuj…

  57
  11
  • Ne nego što treba? Da se zatvorimo i sjedimo kući? Ne ulazeći u političku pozadinu, čovjek je u pravu. Ovo zatvaranje granica i mjere su čista glupost i iživljavanje države nad stanovništvom.

   4
   15
   • Ma sigurno, otvoriti granice sto prije jer nas je malo zarazenih i nazalost, mrtvih. Katicu, zaboravio si u apelu da navedes i Brazilijance, Induse, Australijance, Rumune….I za njih treba otvoriti granice. Zamisli koja bi festa nastala kada se ,pored kamara i apartmana, napune ( i to 100%) bolnice i groblja. Prihod Opstini “do guse” od bolnickog dana, od grobnog mjesta i ukopa itd.

    7
    4
    • Ma kakvi zarazeni. Sta dramis zbog prehlade. Vise ljudi umrlo u 2017. Od akutnih respiratornih bolesti i upale pluca nego u 2020, pa nikom nista.

     4
     7
 18. Ako su mjere na snazi za domaće pa biće i za goste valjda. Nose maske pridrzavaju se mjera udju sa testom i ne vidim problem. Prije vidim rješenje. Kazne su i za turiste i za domaće iste pa izvolite. A ne opozicija na primorju na vlasti pa daj da se osiromaši da se svuče u ravan jer biće krivi su ovi sto su na vlasti po opštinama a onda se pojavi dps i vadi nas iz septičke.

  12
  14
  • E zvao turiste da dođu ,apeluje da se otvore granice pa da ih kažnjava što ne nose maske, e kako da ne . Neće da se zamjera ko i komunalna policija …njegova

   10
   3
 19. Katiću zoves srbe besplatno da dođu. A narod novoga da placa. Tamara da ih liječi, a ti da muzeš. Zovi da dođu na Špulje i otvore šator, da donesu hranu iz srb. I lepo letovanje.
  Kad prođe sezona duvat će nam neki čudni vetar zvani BONACA. Pit će se dobro vino zvanoDEMIZANA. A jest ćemo neku ribu zvanu GRADELA. Posle popij sok od PAJULA.

  39
  17
 20. O cemu pricate,kakvo otvaranje granice,svima nama je zdravlje najbitnije,ne pricate kako ce djeca u skolu,a prica o sezoni,uzas,a opstinske firme ni ne rade,sramota je i citat ovaj tekst

  37
  21
 21. Ovaj čovjek nije normalan, a bogami ni ovi koji podržavaju ovakav stav u komentarima.

  Pratim situaciju koronavirusa aktivnog od januara kad je izbio u Kini, i sad kad je najgore svi su totalno pošandrcali. Znajte virus nam je došao kao kazna. Ukoliko ne budemo mijenjali navike barem jednom (a izgleda da nećemo jer eto to je ljudska kondicija, o čemu govori jedan njemački filozof – ako možemo učiniti nešto gore, onda to i hoćemo), virus će ostati. Zar su nekome bitnije pare od života? Alo u kakvom gradu ja to živimmm?

  Može turizam da se tjera u (neću da kažem gdje), vazda sam govorio da treba ulagati u druge sektore. Radije bih da standard života da padne makar malo, ako je to žrtva koju trebamo podnijeti kako bi preživio određeni broj ljudi. Ne želim da mi baba i djed umru zbog odluke neukih koji ne znaju o čemu pričaju.

  42
  18
  • Komentar ti je smijesan,ovaj vam je fino rekao da se ugledate na Hrvatsku,jer zasto oni pustaju srbe, a crnogorci ne,samo iz politickih a ne zdravstvenih razloga i tu je potpuno u pravu covjek.

   8
   15
 22. Katicu kad već pozivaš državne institucije( koje su već odavno izgubile konekcju sa narodom i stvarnošću) na otvaranje granica i spas sezone ako se može što spasiti, pozovi i ove tvoje iz sekretarijata za privredu i finansije da pojedinim firmama izdaju privremene dozvole za rad jer nisu bili u mogućnosti pribaviti potrebnu dokumentacij jer institucije tri mjeseca od marta nisu radile kao ni opstina sada.
  Mada još niste ubrzo će te shvatiti da su ti ljudi veća opozicija od vas koji ih opstruirate iz udobnih kabineta.
  I koji godinama stoičke trpe kako državnu tako i opštinsku vlast na svoji grbači.

  30
  6
 23. Evo ga opet.Kako mu nije palo na pamet da kaže:”Pritrpite se ljudi još malo, za mjesec dana djeci počinje škola,dajte da im omogućimo da 1. septembra sjednu u klupe”,a on o sezoni, da ne bi i litije da pušte

  42
  15
 24. Katicu,ovim sto radis po ko zna koji put pokazujes da si dostojan predsjednik ovog grada kakvog odavno nismo imali i zato mi obicni gradjani imamo puno povjerenje u tebe.Kamo srece da je vise ovakvih ljudi u politici koji razmisalju svojom glavom.

  52
  119
 25. Predsjednice,svaka ti je kao Njegoseva i ovako razmislaj i govori pravi covjek i domacin kao sto si ti.Svi znamo da je ovo politicka igra NKT-a,jer mi ne mogu objesnit zasto neko iz Srbije isto ne moze da udje kod nas sa negativnim testom.

  47
  100
 26. Da da dođu vlasnici nekretnina iz Srbije i Rusije da plate porez da on ima da podjeli plate opštinskim službama ,ionako nemaju platu 3 mjeseca

  91
  29
 27. Otvorice drzava granice, ne brinite, cim prodju izbori.Sve ce se zrtvovati i privreda i turizam da bi opstali na vlasti nasi depesovci.I, kao i obicno, ogladnjelom narodu vreca brasna, onijem
  mladijem magarcima po tank goriva,sto hiljada rezervnih fantoma na birackom spisku, i eto od, makar, podsesone nesto.Mogu se kladiti da ce od septembra sve granice biti otvorene.

  43
  53
 28. Znaci ne zna se ko je gori trenutno. Kako možete objaviti ovaj tekst, a da ga ne pitate koliko je njegova i krivica njegovih kompanjona (npr. Tamare Vujovic) zbog nepoštovanja mjera koje je prepisala STRUKA. Zar je jedan nizerazredni populista postao toliki autiritet, sve radi par stotina eura koje vam daje mjesečno. Eeee neka je, alal nam vjera i nevjera!!!

  77
  33
   • Мало је сендвич за овакав коментар хаха. Ћевапи и кока кола минимум.

    15
    9
   • Kompjuteru nijesi u toku. Mora da nisi odole. Odbornica je javno, sa skupštinske govornice pozvala na nepoštovanje mjera NKT i kao posljedicu imamo zakapijanu Opštinu do 10.avgusta. Jer su njeni partijski sljedbenici slušali njene instrukcije a ne preporuke NKT. Popi pivo

    2
    1
 29. Dvoumim se, ali ipak je A. Nataša imala veći autoritet i veću samostalnost od K. Steva. Neophodne su promjene , predsjednik ili predsjednica sa ličnim autoritetom.
  Evo na primjer iz ove koalicije, šta fali Danijeli ?

  15
  65
 30. Od turističke sezone nema ništa i sada je prijeko potrebno zaštititi narodno zdravlje.
  Crna Gora je bila zadnja država u Evropi u kojoj se pojavio korona virus i prva u kojoj je korona nestala.
  Otvaranjem granica i dolaskom prvih turista ponovo se rasplamtala epidemija. Srbija je platila žestoku cijenu igranja fudbala pred publikom i održavanjem izbora. To se odrazilo i na Crnu Goru.
  Tragikomično je populistički tražiti u goste Srbe i Ruse kada se unaprijed zna šta će biti posljedica. Ako neko tvrdi da će u ovoj situaciji bratski pravoslavni narodi usrećiti turizam u Crnoj Gori – taj samo stavlja kukavičje jaje u prazno gnijezdo.

  71
  41
 31. Pa i treba otvoriti granice. A ne kao ovi, …., samo bi sjedali zatvoreni u kuce. Uostalom, ne izlazite, neka vas u stanu, ali sa kojim pravom želite ograniciti nekome pravo na slobodu kretanja i rad. Ocu da radim, necu da sjedim u kuci sa praznim apartmanima i terasom.

  60
  39
  • Gledaj, o tome je trebalo misliti prije ali sada već imamo sličan procenat zaraženih kao te zemlje. Prema tome turista koji dolazi otamo ne predstavlja veći rizik od mještanina.

   9
   10
  • Potpisujem sve napisano.Otvorite granice, a ako se plašite zatvorite se u kuću, navucite roletne i nemojte izlaziti.Ne maltretirajte više ljude i ne uništavajte sezonu i letovanje!

   35
   14
 32. Jedno veliko bravo za naseg predsjednika koji sve radi da nama gradjanima izadje u susret i spasi sezonu za razliku od ovih iz Podgorice kojima uopste nije stalo od cega cemo zivjeti ovu zimu mi na primorju.Kad pogledam slike iz Neuma i nekih gradova u Hrvatskoj i uporedim sa nasim dodje mi da zaplacem sta su nam uradili od sezone,a od korone nikoga nisu spasili jer i pored ovog zatvaranja imamo najveci broj zarazenih u okruzenju.

  51
  71
 33. Pozivas na otvaranje granica a zatvorio opstinu i javna preduzeca za svoje gradjane , Katicu makar se jednom pogledaj u ogledalo i zamisli se !
  Kako je moguce da clan uprvnog odbora dobija izmisljeno radno mjesto u stambeno komunalo kad vec imamo sefova vise nego radnika i naravno da prima dvije plate !?

  87
  21
 34. Ne lupetaj kakvih 50 posto Hrvatska ,pukla je isto kao i mi.Svaki dan sam tamo ,sa njihovim turistickim radnicima,pola hotela,restorana se nije ni otvaralo.Priv.smjestaj skroz pukao.Otvorite vi ” nasu kucu”da mozemo ovavljat poslove ,bez kojih ne mozemo funkcionisat.Svaku kancelariju u opstini ste zatvorili! Zahtjevate otvaranje granica ,evo sa Bosnom je otvoreno ( sa testom) pa kukavice nema! Ne otvarati nista i tako je sve puklo!

  68
  23
 35. Reci ti to tvom predsjedniku Becicu koji je gori od mila. Ne smije reci ni ko je ni sto je… napada vise i razjedinjuje opoziciju nego iko do sada!

  65
  16

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code