Početna Društvo Poziv poslodavcima da iskažu potrebe za visokoškolcima koje će plaćati država

Poziv poslodavcima da iskažu potrebe za visokoškolcima koje će plaćati država

1

Zavod za zapošljavanje raspisao je javni poziv za poslodavce u Crnoj Gori, za učešće u programu stručnog osposobljavanja osoba sa stečenim visokim obrazovanjem.

Prijave se mogu podnositi od 15. septembra do 15. oktobra.

Poslodavci iz privatnog sektora prijave podnose područnoj jedinici Zavoda prema sjedištu poslodavca i preko portala elektronske uprave, eUprave.

“Korisnici za obavljanje stručnog osposobljavanja dobiće priliku za prijavu nakon isteka rokova za prijavu poslodavaca”, navodi se u pozivu.

Pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i na evidenciji su Zavoda za zapošljavanje”, navodi se u javnom pozivu.

Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem.

Poslodavci su, navodi se, dužni da korisnicima pruže osposobljavanje u skladu sa Programom stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, dok će stručni tim zadužen za realizaciju Programa kontrolisati sprovođenja osposobljavanja.

“Cilj Programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija”, rekli su iz Zavoda.

Program, prema njihovim riječima, treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, sa kojim se susrijeće čitava Evropa, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike.

“Program se pokazao kao vrlo uspješan, s obzirom na to da je oko 50 odsto korisnika Programa nastavilo radni angažman, što nesumnjivo doprinosi smanjenju nezaposlenosti mladih “, poručili su iz Zavoda.

1 komentar

  1. Zavod za nezapošljavanje se i dalje glupira i poslije friziranja stanja zaposlenih u Crnoj gori i protjerivanja određenog broja nezaposlenih sa biroa.Svi mi znamo da bi dobio posao u CRNOJ GORI NE SMIJEŠ IMATI VIŠE OD ZAVRŠENA ČETIRI RAZREDA OSNOVNE,sve preko toga je nepotrebni luksuz koji mafija koja sebe naziva poslodavcima ne plača uz blagoslov oca nacije Mila Đukanovića koji ih dodatno podrzava zakonima po kojima ako radite tri mjeseca godišnje vi ste sretan čovjek.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code