POZORIŠTE U CRNOJ GORI MORA OSLUŠKIVATI PULS PUBLIKE

POZORIŠTE U CRNOJ GORI MORA OSLUŠKIVATI PULS PUBLIKE

0
Podijeli

b5-reditelj-nikola-vukcevicSvjetski je dan pozorišta i obilježva se 50-ti put. Američki glumac Džon Malkovič autor je ovogodišnje poruke koja će biti pročitana u hiljade pozorišta u svijetu pred početak predstava, a povodom obilježavanja Svjetskog dana pozorišta. Malkovič je kolegama koji rade u pozorištu poželio da njihov rad bude “snažan i originalan”.

A crnogorski reditelj Nikola Vukčević, smatra da pozorištu danas nedostaje hrabrosti, kao i veće povezanosti sa publikom.

Picerija i restoran

– Čini mi se da je pozorište previše hermetički zatvoreno, okrenuto više onome što ono želi da kaže i prikaže, nego onome što interesuje publiku – kaže za Radio Jadran, Vukčević.

On ne misli da se treba potpuno okrenuti željama publike, ali da se mora osluškivati njen puls.

Mišljenje gledalaca kao i duh vremena, moraju biti ideja vodilja pozorišta u Crnoj Gori, jer ako toga nema onda nismo na pravom putu – rekao je Vukčević.

– Želim vam da pobijedite nedaće, cenzuru, siromaštvo i nihilizam, poručio je još Malkovič u poruci na ovaj dan, a Vukčević kaže da je to usud svih koji se bave ovom umjetnošću.

Iako je pozorište mnogo jače od nekih drugih umjetnosti, ima snagu da mijenja svijet više nego muzika, slikarstvo ono je i najskuplja.

Inače, Nikola Vukčević trenutno završava montažu prvog dijela filma „Dečaci iz Ulice Marksa i Englesa“. Snimljeno je oko 40 % filma i ako bude sredstava koja nedostaju, a koja su im obećana, ljetnje snimanje filma očekuje se u junu – rekao nam je Vukčević.

– Hrabrost je bilo započeti snimanje filma u Crnoj Gori u trenutku krize, ali hrabrosti nam ne nedostaje, pa očekujem i završetak filma u decembru – optimističan je Vukčević.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code