Početna Društvo Pranje ruku i pješačenje čuvaju zdravlje i spasavaju život

Pranje ruku i pješačenje čuvaju zdravlje i spasavaju život

0

Ovaj 15. oktobar obilježava se kao Svjetski Dan pranja ruku i Svjetski dan pješačenja.

Foto: Pexels / Tetyana Kovyrina

U aktuelnoj situaciji sa pandemijom korona virusa, koja je sve promijenila, dnevni ritual pranja ruku i hodanje od samo pola sata bukvalno su najjednostavniji načini preventive koja može spasiti život.

Prema svjetskim istraživanjima, samo 34 odsto ljudi pravilno pere ruke, a procjenjuje se da u svijetu svaki dan iz škole izostane 272 miliona djece upravo zbog dijareje koju prouzrokuju prljave ruke.

Važnost čistih ruku prvi je spoznao bečki ljekar mađarskog porijekla dr Ignaz Semelvajs 1846. godine.

Ne kaže se uzalud da su čiste ruke pola zdravlja, jer pravilno i temeljno pranje ruku, ne kraće od 30 sekundi, toplom vodom, tečnim sapunom ili čvrstim koji se poslije korišćenja mora isprati i osušiti, može smanjiti rizik do 42 odsto od digistalnih bolesti, ali i respiratornih i bolesti kože, te unošenja virusa…

Od malena djecu treba vaspitavati da moraju da peru ruku, da imaju uredne nokte ispod kojih se sakuplja prljavština.

Brisanje ruku peškirima nije preporučljivo, jer su oni najčešće vlažni, čime se omogućava lakše širenje uzročnika bolesti.

S druge strane, nakon višesatnog sjedenja za kompjuterom, u kući, na poslu, u autobobilu, ili drugom prevoznom sredstvu, za očuvanje našeg zdravlja je neophodno pješačenje. I to bar pola sata odrasli, a djeci za pravilan rast i razvoj preporučuje se bar sat dnevno. Loše vrijeme, s vjetrom i kišom, kao danas, na Svjetski dan pješačenja, samo su izgovori, da je to neizvodljivo.

Jer, pješačenje je jedan od najzdravijih načina rekreacije. Naučna istraživanja pokazala su da pješačenje smanjuje rizik od pojave hroničnih bolesti kao što su dijabetes, gojaznost, kardiovaskularne bolesti i maligna oboljenja. Pješačenje smanjuje rizik od moždanog udara za čak 30 odsto ali ima i blagotvoran uticaj na mentalno zdravlje i raspoloženje.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code