Pravo na materijalno obezbjeđenje porodice izgubilo 6 korisnika

Pravo na materijalno obezbjeđenje porodice izgubilo 6 korisnika

2
Podijeli

Na evidenciji Centra za socijalni rad u Opštini Herceg Novi nalazi se 74 korisnika materijalnog obezbjeđenja, koji primaju naknadu u ukupnom iznosu od 6.614 eura, što je u odnosu za isti period prošle godine manje za 6 korisnika, odnosno 22 člana porodice, kazali su za Radio Jadran u Centru za socijalni rad.

Razlog umanjenja je aktivacija radno sposobnih korisnika materijalnog obezbijeđenja, kao i odbijanje ponuđenog posla u struci i gubitak prava na materijalno obezbjeđenje.

Picerija i restoran

Pravo na dječiji dodatak ima 121 djete, u ukupnom iznosu od 3.667 eura obračunatih za septembar 2017. godine. Korisnici dječijeg dodatka su djeca čiji roditelji koriste pravo materijalnog obezbjeđenja, djeca koja su ostvarila pravo na dodatak za njegu i pomoć, ličnu invalidninu ili su smještena u drugu porodicu (hraniteljstvo i porodični smještaj), kao i djeca koja se nalaze u Dječijem domu “Mladost” Bijela.

Dodatak za njegu i pomoć primaju lica kojima je zbog prirode oboljenja i ukupnog zdravstvenog stanja neophodna njega radi zadovoljenja osnovnih životnih potreba. Pravo na ovaj vid materijalne pomoći ima 306 lica u pojedinačnom iznosu od 66 eura, što za septembar ove godine ukupno iznosi 20.248 eura.
Ličnu invalidninu korisiti 111 lica u pojedinačnom iznosu od 180 eura, što ukupno iznosi 20.026 eura mjesečno. Ovo pravo je uvećano posljednjom izmjenom Zakona, od jula 2017. godine, odnosno spojeni su tuđa njega i pomoć i lična invalidnina, jer se radi o licima koja su teže oboljela ili imaju određen stepen invalidnosti.

Lica koja su ostvarila pravo na dodatak za njegu i pomoć i ličnu invalidnu imaju pravo na povlasticu na putovanje invalidnih lica u kalendarskoj godini 12 puta. To je pravo u septembru 2017. godine iskoristilo 28 korisnika, u iznosu od 2.389 eura.

Takođe, korisnici prava materijalnog obezbjeđenja, dodatka za njegu i pomoć i lične invalidnine, kao i porodice koje su hranitelji, imaju pravo na subvenciju na električnu energiju, u iznosu od 40% od računa do 60 eura, odnosno 24 eura mjesečno za račun preko 60 eura.

JU Centar za socijalni rad za opštinu Herceg Novi stručnu pomoć i usluge, u skladu sa zakonskim odredbama, pruža svim građanima koji imaju prebivalište na teritoriji opštine Herceg Novi, a koji se nalaze u stanju socijalne potrebe.

2 Komentari

  1. Nisu nudili nikom posao 20 godina I sad kad je zdravstveno presli na dom zdravlja posli dace Sa biroa pola ljudi I kao ima manje nezaposlenih to je naredjenje

    4
    3

Ostavite komentar

*

code