Početna Ekonomija Pravo na moratorijum na otplatu kredita iskoristilo 127 korisnika

Pravo na moratorijum na otplatu kredita iskoristilo 127 korisnika

0

Korisnici kredita banaka iz sektora turizma, poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, njih 127, iskoristilo je pravo na moratorijum u okviru seta mjera Centralne banke kojim se targetiraju sektori koji su najpogođeniji aktuelnom krizom izazvanom pandemijom.

Foto: Pixels

Pravo na moratorijum na otplatu odnosi se na 164 kredita, kazali su iz CBCG agenciji Mina-business.

Od toga, 61 dužnik je fizičko lice, sedam su preduzetnici, 62 su mala i srednja preduzeća, dok jedan pripada kategoriji ostala privredna društva.

Građani, firme i preduzetnici koji imaju turističke i kredite iz oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od septembra ove do kraja avgusta naredne godine imaju pravo na moratorijum na te pozajmice ili na njihovo restrukturiranje.

Iz CBCG su kazali da ukupan iznos kredita koji su u moratorijumu, za 127 dužnika koji su iskoristili to pravo, iznosi 32,19 miliona EUR, što čini 1,1 odsto ukupnih bruto kredita, odnosno 11,19 odsto bruto kredita odobrenih sa navedenim namjenama.

“Od tog iznosa, na kredite fizičkih lica se odnosi 3,68 miliona EUR, dok se najveći, u iznosu od 27,51 miliona EUR, odnosi na kredite odobrene malim i srednjim predzećima”, precizirali su iz CBCG.

“Lorisnik kredita neće plaćati anuitete – glavnicu i kamatu tokom perioda trajanja moratorijuma. Banke će za vrijeme trajanja moratorijuma obračunavati redovnu, nepromijenjenu ugovorenu kamatu i ona se, shodno danas usvojenoj odluci, može izmiriti na jedan od tri načina”, objasnii su ranije iz CBCG.

Prvi način je plaćanje kamate za vrijeme trajanja moratorijuma u skladu sa ugovorenom dinamikom iz plana otplate kredita. Drugi način je plaćanje ukupnog iznosa obračunate, a neplaćene kamate za vrijeme trajanja moratorijuma, po isteku moratorijuma. Treći način je pripisivanje obračunate, a neplaćene kamate za vrijeme trajanja moratorijuma, glavnici duga po isteku moratorijuma.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code