Početna Društvo Praznik Herceg Novog: U slobodi 74 godine

Praznik Herceg Novog: U slobodi 74 godine

6

Herceg Novi su od okupatora 28. oktobra 1944. godine zajedničkim snagama oslobodili pripadnici Prve bokeljske, Desete hercegovačke i Druge dalmatinske brigade.

Antifašistička borba počela je neposredno poslije opštenarodnog ustanka 13. jula 1941. godine. Te godine, u novembru, osnovan je Orjenski bataljon čiji su pripadnici bili Nikola Đurković, Dašo Pavičić, Milan Vuković, Ilija Kišić i mnogi drugi poznati naordni heroji.

Picerija i restoran

Nakon kapitulacije Italije 1943. godine u Novi dolaze trupe nacističke Njemačke, koje su konačni slom doživjele godinu nakon toga.

Tokom narodnooslobodilačkog rata, život je izgubilo 586 stanovnika Herceg-Novog, a imena 350 palih boraca i 236 žrtava fašističkog terora, ovjekovječena su na Memorijalnom kompleksu u Savinskoj dubravi.

Kao Dan grada obilježava se 28. oktobar, dan kada je poslije višednevnih borbi Herceg Novi konačno stekao slobodu.
Ovog oktobra, 74 godine od oslobođenja, Herceg Novi raznim događajima obilježava najznačajniji datum u njegovoj istoriji.

Redakcija Radija Jadran čestita svim građankama i građanima Herceg Novog 28. oktobar Dan oslobođenja.

6 Komentari

 1. U slobodi? Kojoj to slobodi kada se decenijama ni preživjeti ne može od svoje platice a grad je više opustošen i unakažen nego od i jednog okupatora koje smo imali, Zapravo oni su nam više sagradili nego bilo koja vlast u ovoj takozvanoj slobodi..

  9
  3
 2. Citat:” Te godine, u novembru, osnovan je Orjenski bataljon čiji su pripadnici bili Nikola Đurković, Dašo Pavičić, Milan Vuković, Ilija Kišić i mnogi drugi poznati naordni heroji.” Ako vam nije poznato, ne dezavuišite današnju omladinu. Od navedenih , samo je Nikola Đurković bio narodni heroj. Bio je i Savo Ilić od onih koje su mučki talijanski fašisti i domaći izdajnici ( četnici, nacionalisti) ubili na Podima. I igrali sramno kolo na Trgu. 0stali rodoljubi koje ste naveli su bili prvoborci, što ne umanjuje njihove zasluge u borbi protiv okupatora i domaćih zlikovaca. Ali, držite se činjenica!

  19
  7
  • Omladina navedene heroje najbolje poznaje, jer su to nazivi naših osnovnih škola. Pretpostavljam da su zato oni navedeni, ali svakako ko bolje poznaje istoriju može da uoči određenu netačnost u takvom navođenju.

   5
   3
    • Ime Velikog Ivana Gorana Kovacica nema u Hrvatskoj. On je polu-cetnicki stradalnik (iako je bio Hrvat). Ako imamo bar malo karaktera, moramo traziti reviziju njihovog obrazovnog sistema, ili iskljuciti sve sto dolazi sa tog prostora.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code