Praznik Kotora i Tivta: Okrenuti se budućnosti

Praznik Kotora i Tivta: Okrenuti se budućnosti

0
Podijeli

Svečanim sjednicama Skupštine, prigodnim obraćanjem predsjednice dr Snežane Matijević i predsjednika Vladimira Jokića, Kotor i Tivat obilježili su 21. novembar, Dan opštine.

Svečanoj sjednici Skupštine Opštine Kotor, pored brojnih zvanica prisustvovao je i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.
Podsjećajući su prije 73 godine, borci Prve bokeljske i Druge dalmatinske brigade, nakon proboja Risna oslobodili Kotor od fašističkog okupatora i donijeli slobodu, predsjednik Opštine, Vladimir Jokić, je kazao da danas upravljati gradom znači stvarati uslove za svakodnevni život njegovih građana, perspektivu za one koji će sjutra bii njegovi stanovnici, ali i biti obavezan milenijuma tradicije i trajanja.

Picerija i restoran

Potom se fokusirao na period od devet mjeseci otkao je izbabran za predsjednika Opštine, citirajući gradonačelnika Firence, Đorđa La Pira koji je prije 50 godina izjavio da je posao gradonačelnika Firence da mijenja lampe i misli o svjetskom miru:

– Posao gradonačelnika Kotora svakako nije toliko značajan da brine o svjetskom miru, ali je obaveza prvog čovjeka Kotora da pored toga što krpi rupe u asfaltu, misli o tome da Kotor bude i ostane kapija Crne Gore, kapija kulture, prijateljstva i tradicije. Djelimično paralisani moratorijumom, izgradili smo dio putne infrastrukture na grbaljskom području, privode se kraju radovi na zgradi za socijalno ugrožene, završili smo ranije započete radove na vodovodno-kanalizacionom sistemu i potpisali ugovor sa „Jedinstvom“ za radove u iznosu od preko 700.000 eura. Donijeli smo odluku o subvencijama u poljoprivredi, podstakli davanja za sport, kulturu i nevladin sektor, krenuli u uvođenje informatičkih sistema, upravu u svemu otvorili prema građanima – naglasio je Vladimir Jokić.

Posebno je ponosan na činjenicu da su ovog ljeta uspijeli, uprkos svemu, da iznesu KotorArt, kao i na upis tvrđave na listu UNESCO, zajedno za još pet gradova iz Italije i Hrvatske.

Predstoji izgradnja vodovoda u Kavču i unaprijeđenje cijele vodovodne mreže, izgradnja puteva, unaprijeđenje sigurnosti oko škola, saniranje i rekonstrukcija bedema:

Problemi koji opterećuju grad, poput saobraćajnih gužvi i koncesije za Luku Kotor ostaju za period pred nama i na njima će se očitovati sposobnost uprave da se izbori kako sa svakodnevnim problemima, tako i sa namjerama da se Gradu oduzme ono što je izvorno i istorijski njegovo. Pitanje koncesije Luki Kotor je pitanje na kojem ne smijemo popustiti ni pred kim, ni pred državom, ni pred investitorima, ni pred javnošću. Luka je dio Kotora, bila, jeste i biće – poručio je Jokić i dodao da Kotor ima obavezu da bude prijatelj i da sabira gradove, da opet bude grad na Jadranu.
Besjedu je završio riječima pjesnika Midodraga Pavlovića „Ja imam nade za ovaj grad…“

Na svečanoj sjedni SO Tivta , predsjednica Sneđana Matijević je govoreći o aktivnostima lokalne samouprave između dvije proslave istakla da je zabilježen porast broja gostiju i noćenja od samog početka godine, uprkos vatrenoj stihiji na vrhuncu turističke sezone.

– Opredijelili smo se za realizaciju dugo najavljivanih investicija, a početak radova na pojedinim projektima morali smo odlagati. Imali smo jasne smjernice koje smo pratili, a odgovarali izazovu da čujemo nove ideje i drugačija mišljenja – istakla je Matijević.
Osnovana su dva nova opštinska preduzeća „Parking servis“ i Autobuske stanica Tivat, kao značajan doprinos uređenju grada u ovoj oblasti, podsjetila je ona:

– Kapitalni budžet za 2018. predviđa izgradnju dva kružna toka i to na lokacijama kod stare Opštine i na ulazu u grad, kod skretanja za Gradiošnicu. Izuzev ova dva kružna toka radićemo na izradi parcijalnih projekata za budući bulevar. Ovo je ključno infrastrukturno ulaganje koje će donijeti poboljšanje u svakodnevnom funkcionisanju svih građana i gostiju Tivta. Očekuje nas početak druge faze puta MR 1 ka Luštici. Raspisan je tender i u toku je izbor izvođača radova za projekat cjevovoda od kružnog toka ka Solilima – dodala je predsjednica Tivta.

Najavila je početak radova na šetalištu Belani, dok je za šetalište u Krašićima izabran izvođač radova. Planirana je i rekonstrukciju sale DTV Partizan, izgradnja Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code