Početna Eco Predavanje o ambroziji održano u Tivtu

Predavanje o ambroziji održano u Tivtu

0

Službenici Sekretarijata za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost Opštine Herceg Novi prisustvovali su prošle sedmice zanimljivom predavanju o ambroziji u prostorijama Opštine Tivat, koje je držala dr Danijela Stešević, profesorica na Prirodno matematičkom fakultetu u Podgorici.

Predavanju, koje je organizovala Opština Tivat u saradnji sa Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, su prisustvovali predstavnici institucija i organizacija iz Herceg Novog, Kotora, Tivta i Budve.

Ambrozija je invazivna biljna vrsta sa izuzetno alergenim polenom koji izaziva ljetnju i jesenju polensku groznicu. Suzbijanje ambrozije se vrši na tri načina: čupanjem, košenjem i herbicidom, koji se opet, ne preporučuju domaćinstvima.

Prisutni su se mogli informisati o ekološki najispravnijim načinima suzbijanja ambrozije i vremenu kada to raditi, nakon čega je uslijedio i praktični dio – obilazak terena.

-Vlasnici imanja imaju dužnost da uklone ambroziju. Postoje i kaznene odredbe posebnog Pravilnika, iako to još nismo počeli da primjenjujemo. Akcenat za sad stavljamo na edukaciji. Ja čak kažem, to nije naša dužnost, već naša obaveza – kazala je Stešević.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code