PREDAVANJE U INSTITUTU: DA LI JE LOŠU GENETIKU MOGUĆE PREVAZIĆI?

PREDAVANJE U INSTITUTU: DA LI JE LOŠU GENETIKU MOGUĆE PREVAZIĆI?

69
0
Podijeli

U Mediteranskom zdravstvenom centru Igalo večeras će biti održano predavanje “Da li je lošu genetiku moguće prevazići”, u organizaciji Udruženja “Život i zdravlje”.

Riječ je o prvom u nizu predavanja o zdravlju kojima organizatori žele da posjetiocima objasne kako mijenjati i “iskorijeniti” loše navike i koliko genetika utiče na njih.
Član ovog udruženja, Darko Jeremić, kazao je za naš radio da su navike nešto što se sigurno može mijenjati, za što je najprije potrebna jaka volja. Sve to potvrđuje i ona stara narodna, da je “sve u glavi, dok je tijelo samo instrument”.
Ipak,ono što je “majka priroda” predodredila genetskim inženjeringom ne može se mijenjati. Ali, dobra volja i želja za promjenama je osnova svega:
“Navike se mogu promijeniti, jer jednostavno svaki čovjek sam odlučuje u svom životu. Pitanje je samo koliko ste spremni da se izborite sa “problemom”.
Problemi na koje zdravstveni radnici posljednjih godina najviše ukazuju su gojaznost i pušenje. Zbog životnog tempa, neredovne, a nezdrave, često količinski pretjerane ishrane, smanjene ili nedovoljne fizičke aktivnosti, problem sa viškom kilograma zastupljen je kod svih generacija. Poražavajući podatak je da je i pored brojnih upozorenja, sve veći broj mladih koji o ishrani ne vodi brigu. Sa jedne strane, nastojanja djevojaka da što više podsjećaju na modele sa naslovnica mnoge dovodi do anoreksije ili bulimije. Nasuprot njima su oni koji vode “sjedenterni” način života, previše vremena ostavljaju pred računarima, uz što se najviše konzumira brza hrana ili slane grickalice.
Jednako zastupljen problem je i prekomjerno pušenje, a kako ga smanjiti i na kraju i ostaviti? Mnogi se odlučuju za elektronske cigarete sa raznim aromama.
“Ima ljudi koji imaju jaku volju i mogu da prekinu u roku od nekoliko dana. Sa druge strane, tu su oni koji se teško sa tim “bore”, jer vremenski i količinski puše mnogo, a imaju i slabu volju. Dakle, neophodno je samo pojačati i volju i podstaknuti “zavisnika” da prekine” – tvdi Jeremić.
O ovim i sličnim primjerima, zainteresovani mogu da se detaljnije informišu večeras, u kongresnoj sali Instituta, na predavanju prim dr med Petra Borovića, u 19 h. Ulaz je slobodan.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code