Početna Kultura Predmeti sakralnih radionica antike i srednjeg vijeka u Galeriji Josip Bepo Benković

Predmeti sakralnih radionica antike i srednjeg vijeka u Galeriji Josip Bepo Benković

1

Arheološka izložba pod nazivom “Dodir vatre”, priča o staklu iz muzejskih zbirki Crne Gore, istoričara umjetnosti – arheologa Dragana Radovića i arheologa Miloša Živanovića, biće otvorena 20. aprila u novskoj Galeriji Josip Bepo Benković. Postavku organizuje JU Gradski muzej Mirko Komenović i Galerija Josip Bepo Benković u saradnji sa JU Muzeji i Galerije Podgorica.

Veličanstvene epohe antike i srednjeg vijeka ostavile su iza sebe blistava djela zanatske i umjetničke izrade i obrade predmeta od stakla sakralne ili profane namjene, koja su tokom arheoloških istraživanja otkrivena na mnogobrojnim lokalitetima u Crnoj Gori. Nastali tehnikom livenja ili duvanja i ukrašeni različitim tehnikama dekoracije, ovi predmeti govore o visokim umjetničkim dometima staklarskih radionica velikih gradskih centara, kao i staklarskoj produkciji provincijalnih radionica.

Picerija i restoran

Na 20 štampanih panoa, kroz kvalitetnu fotografiju i jasan tekst, nakon višegodišnjeg studijskog rada, autori dočaravaju neiscrpno bogatstvo artefakata antičkog i srednjovjekovnog perioda koji se nalaze u postavkama crnogorskih muzeja, ali i one koji se, skriveni od pogleda javnosti, nalaze u depoima i privatnim kolekcijama.

Izložba je prvi put predstavljena u Podgorici 2016. godine, a priliku da je vide imali su građani Budve, Kotora i Trebinja.

Izložbu u Herceg Novom, u petak 20. aprila u 19 časova, otvoriće autor Dragan Radović, a posjetioce će pozdraviti direktor JU Muzeji i Galerije Podgorice, Sead Đokaj.

Izložba će biti otvorena do 10. maja 2018. godine.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code