Početna Politika PREDSJEDNICI PLEVNELIEV I VUJANOVIĆ U KOTORU

PREDSJEDNICI PLEVNELIEV I VUJANOVIĆ U KOTORU

0

Bugarska je spremna da prenese sva iskustva i da promoviše strateški interes Crne Gore, kazao je u Kotoru, u okviru zvanične posjete Crnoj Gori, predsjednik Bugarske Rozen Plvenliev.

On je sa crnogrskim kolegom Filipom Vujanovićem potvrdio da Bugarsku i Crnu Goru spaja bogata istorija, trenutna bliskost i prijateljstvo, kao i zajednički interesi u budućnosti.
– Bugarska će raditi danonoćno, 365 dana u godini da pomogne svakom građaninu Crne Gore da prihvati viziju evropske budućnosti i da što prije osjete dobrobiti evropske solidarnosti i razvojne perspektive – istakao je bugarski predsjednik. On je optimist i kada je riječ o regionu. Prijatelj je s predsjednikom Vujanovićem i time se ponosi. Uradiće sve što može u oblasti kulture, međunarodnih odnosa, privrede, turizma, ali Crnoj Gori je potrebna svijest svakog građanina kako bi pomogli liderima da zajednički ostvare cilj kome teže – poručio je Plevneliev.
Predsjednik Crne Gore, Flip Vujanović istakao je značaj prijateljskih odnosa Unesko-vih gradova Kotora i Nesebara, koje bogatstvo koje imaju treba više da poveže.
– U vremenu koje dolazi izvjesno je uspostavljanje boljih saobraćajnih veza, avio i brodskih linija kojim bi se povezalo Crno more i Jadransko more i obezbijedile bolje konekcije za turističku saradnju.
Predsjednici su podsjetili i na tragičan događaj stradanja bugarskih učenika u saobraćajnoj nesreći prije deset godina na Limu, koji je učvrstio prijateljstvo dva naroda i pokazao da su, kako je istakao Plevneliev, Crnogorci bili spremni da rizikuju i sopstveni život prilikom izvlačenja nastradalih iz duboke rijeke.
Inače, bugarski predsjednik, oduševljen je Kotorom koji plijeni na svakom koraku ljepotom i jedinstvenošću, sjajnom istorijom i tradicijom. Plevnelijev je posebno interesovanje pokazao za vrijedne predmete koji se čuvaju u riznici i Muzeju kotorske bazilike, katedrale Sv. Tripuna. Obišao je i Pomorski muzej Crne Gore i upisao se u knjigu utisaka.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code