Početna Društvo Predstave gostujućih dječijih trupa u Herceg Novom izvan kontrole

Predstave gostujućih dječijih trupa u Herceg Novom izvan kontrole

15

U prostoru nekadašnjeg ljetnjeg kina u Igalu, u blizini Pošte, ali i na još nekim lokacijama u Herceg Novom i na rivijeri igraju se i ovog ljeta predstave za djecu, ali to nije legalno, potvrdili su Radiju Jadran u Upravi za inpekcijske poslove.

Predstave organizuju gostujuće trupe iz Srbije, a ulaz naplaćuju po 4 eura. Karte su blanko, odnosno, na njima ne piše ni koja predstava se daje, niti ko nastupa, pa čak ni datum.
Nastupaju sa bombastičnim naslovima čudnih performansa, u kojima su likovi iz najpoznatijih animiranih filmova današnjice, poput Nindža kornjača, Spajdermena ili Diznijevih junaka.

Picerija i restoran

– Svaka predstava je slično koncpirana, samo se mjenjaju likovi iz crtanih filmova. Iako su naslovi zvučni, predstave su, uglavnom, razočaravajućeg sadržaja. Jedan mikrofon uvijek prekida, pa se pola dijaloga ne može lijepo čuti na razglasu, a takva je situacija bila i prošle godine. Tonac sjedi pored bine i publika, odnoso djeca mogu da ga vide, dok on veći dio predstave puši – žale se pojedini roditelji.

Prostorom ljetnjeg kina u Igalu ne gazduje više Herceg fest, već izvjesna Milka Spremić, kojoj trupe plaćaju zakup.

– Oni su se dobro sjetili da zarađuju pare, ali ipak bi grad trebalo da utiče na “kulturu i sadržaj ” koji se predstavlja najmlađoj publici i za to uzima novac – mišljenja su neki od roditelja.

Iz Uprave za inspekcijse poslove Crne Gore kazali su nam da rad gostujućih, dječijih trupa iz Srbije, koje nastupaju u prostoru ljetnjeg kina i na još nekoliko lokacija u Herceg Novom, nije legalan.

– Inspekcija rada je na platou ispred navedenog prostora zatekla dva lica u prodaji karata za predstavu, od kojih je došla do saznanja da su to glumci iz Srbije, koji samoinicijativno organizuju predstave, bez prijave rada Ministarstvu unutrašnjih poslova. Upozoreni su da predstave na ovaj način ne mogu izvoditi ni u Herceg Novom, niti u drugim gradovima Crne Gore – navode iz Uprave i dodaju:

– Ukoliko budu zatečeni u izvođenju predstave na ovoj, ili bilo kojoj drugoj lokaciji, biće sankcionisani kao stranci, odnosno fizička lica, shodno Zakonu o strancima, novčanom kaznom u visini od 200 eura, o čemu će biti obaviješteni i inspektori za strance MUP-a, radi preduzimanja daljih mjera iz njihove nadležnosti.

Pored ilegalnog ubiranja profita, bez plaćanja poreza lokalnoj upravili ili državi, gostujuće trupe plasiraju sadržaj koji je zapravo tuđa intelektualna svojina, s obzirom da koriste likove iz crtanih filmova. To možda i ne bi bio problem, da je sadržaj koji se plasira bogat edukativnim ili zabavnim segmentima, ali čini se da djeca za 4 eura ne dobijaju baš kvalitetnu predstavu.

Redakcija Radija Jadran je pokušala u nekoliko navrata da nađe sagovornika iz gostujućih, dječijih trupa, ali svaki put bi glavni u trpi bio iz nekog razloga odsutan.

Inače, u Herceg Novom postoji nekoliko registrovanih dječijih trupa, poput one iz Hercegnovskog pozorišta, pozorišta Škatula ili Teatra plus, koji nastupaju kao nevladina udruženja, odnosno neprofitne organizacije, a čiji je rad regulisan Zakonom o nevladinim organizacijama.

15 Komentari

 1. Sve to neko njima naplati. Samo se mora svremena na vrijeme pokrenut pitanje i sve opet po starom. Ko kontrolise ove vikendice koje su pune cijelo ljeto. Niti se prijavljuju niti nista. Pare odose u srbiju a g…na i smece ostaju nama

  13
  1
 2. Činjenica je da su ove predstave očajne i klasična prevara. Isto tako, činjenica je da vas više boli što su “pozorišta” iz Srbije nego što su užasno loša. Imamo i mi kod nas takvih “pozorišta”…da ne imenujem pojedince:”glumce, scenariste i producente” dječijih predstava…

  6
  9
 3. Oni to rade tolilo godina i kao niko ne zna.Toliko nelegalnog rada, pocevsi od vikend stanova koji su svi listom pretvoreni u apartmane, dilera koji ih pune, standova i raznih osoba koji slobodno mesetare.To sve sve se nikoga ne tice a trebalo bi jer za to prima debelu opstinsku platu.

  12
 4. sadrzaj,dijalozi,bina iz ’45..sve je jadno i nije u redu sto nisu registrovani i to,ali ajde,gde su ovi registrovani i smisleni da organizuju nesto.gde decu da vodimo?u igalu jedan parkic koji je tako tuzan i ruzan i pun pasa,setaliste nije zabava za decu,kafici i baste nikako nisu dugotrajno resenje,autici i formule na struju duz setalista koji kisnu tokom 9 meseci nimalo nisu neophodni u decjoj zabavi..pa,ajd resite nesto,ajde malo,ajde ,uradite slobodno nesto za decu!samo čantrate i zalite se na sve,a sta pa dajete?!ili vam je ispod casti da brinete o deci?

  18
  1
 5. Evo i mi na Toploj već dvije noći ne možemo zaspat od urlanja i besomučno glasne muzike koja dolazi ili sa Čela ili Trebesina,teško je odrediti-Sinoć je bilo i lasera ma to je jedan užas koji traje do 2-3 sata u noć.Pitam se da li to neko nelegalno ima diskoteku i kosu ti što urlaju do neko doba noći.Zna li Komunalna za ovo????I,oćeli štogod preduzeti ili će ostati “gluva2 i pustiti da građane maltretiraju.U ovom gradu je TOTALNI HAOS!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  17
  1
 6. Činjenica je da djeci iz Herceg Novog nedostaju pozorišne predstave i slični sadržaji i da smo, sudeći po kulturnom životu i kulturnim sadržajima, na nivou palanke…Znam da su prvenstveno finansijska sredstva kamen spoticanja za razvoj u tom smislu, ali plašim se i da su ista ponekad i
  izgovor za neangažovanje nadležnih da se situacija u tom domenu promjeni…

  21
 7. Sankcionisati vlasnika prostora koji očito nema dozvolu za delatnost. Vjerovatno gostuje uvijek isti tim amatera samo promijene temu a “laž i prevara”ostaju isti.

  21
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code