Početna Ekonomija Predstavljen projekat izgradnje bulevara kroz Tivat

Predstavljen projekat izgradnje bulevara kroz Tivat

11

Izgradnjom glavnog bulevara u Tivtu biće pospiješena efikasnost saobraćaja za građane tog grada i turiste, a Tivat će postati još bolja turistička destinacija, ocijenio je predsjednik tivatske Opštine, Siniša Kusovac.

On je danas, povodom predstavljanja glavnog projekta bulevara u Tivtu, dužine 4,1 km, kazao da je predračunska vrijednost tri kružna toka u kapitalnom budžetu 1,8 milion eura, saopšteno je iz PR centra:

„ Naša je projekcija da se počne sa izgradnjom kružnih tokova i priključaka, da bismo mogli na takav način što bolje i kvalitetnije rasteretiti saobraćaj. Projekat ima pet faza, i sukcesivno ćemo raditi fazu po fazu“, kazao je Kusovac.

Prema njegovim riječima, kad je riječ o kružnim tokovima, eksproprijacija je kompletirana, a za ostali dio je to urađeno u 90 odsto slučajeva.

Projekat će se finansirati iz budžeta Opštine Tivat.

Direktor firme GPC doo iz Podgorice, koja je obrađivač projektne dokumentacije za izgradnju glavnog bulevara kroz Tivat, Ivan Ševaljević, pojasnio je da je osnovna karakteristika budućeg bulevara širina koridora od 18 metara sa dvije saobraćajne trake po smjeru.

„Jedan metar je razdijeljeno ostrvo i po dvije pješačke staze od po dva metra. Ukupna širina koridora je 19 metara i mi smo se uklopili duž cijelog bulevara u tu ukupnu širinu koju je eskpropisala Opština Tivat“, naveo je Ševaljević.

On je kazao da je po projektnom zadatku, predviđeno pet faza projekta, koje predstavljaju tri kružna toka i otvorenu trasu koja spaja kružne tokove.

„Planskim dokumentima su bila predviđena dva kružna toka, ali se u toku realizacije projekta i sagledavanja svih činjenica – saobraćajnog toka, potreba lokalnog i tranzitnog stanovništva, došlo do zaključka da bi bilo dobro projektovati i kod Doma vojske kružni tok koji bi bio uklopljen u gabarite koji su nam stavljeni na raspolaganje i samim tim, što je moguće više, da se obezbijedi što veća protočnost saobraćaja izgradnjom još jednog kružnog toka“, rekao je Ševaljević.

On je istakao da su ubijeđeni da će se ovim bulevarom obezbijediti bolja povezanost sa prigradskim naseljima.

„Značajno je napometi da će se ovakvim načinom priključivanja osigurati veća bezbijednost, svih onih koji gravitiraju ka tom bulevaru, odnosno svih onih koji se priključuju na taj bulevar. To je osnovno, a samim tim imaćemo i veću prohodnost i projektovanu brzinu na tom bulevaru“, rekao je Ševaljević.

On je kazao da će najveći izazovi prilikom rada na bulevaru biti što se radovi odvijaju u urbanoj zoni, koja je, kako je pojasnio, pod velikim pritiskom saobraćaja, pogotovo u ljetnoj sezoni.

„Biće izazovno da izvođač koji bude izabran da radi svih pet faza, bude kompetentan i dovoljno opremljen i sposoban da izvodi radove u ovakvim teškim i zahtjevnim uslovima, zbog odvijanja prevelikog saobraćaja kojeg smo svjedoci u ljetnjim mjesecima“, kazao je Ševaljević.

On je rekao da postoji prijedlog da se radovi, ukoliko to bude bilo moguće, izvode tokom zime.

„Prijedlog je da se uvrsti u izbor ponuđača da na ovom projektu radi ponuđač koji je spreman da radi u više smjena, da bi se što brže završili radovi, što kvalitetnije i sa što manje opterećenja za lokalno stanovništvo i ljude koji prolaze ovom rutom“, naveo je Ševaljević.

Tender za izgradnju bulevara biće raspisan sljedećeg mjeseca.

PR Centar

11 Komentari

 1. Ima rešenje za Herceg Novi, pored titule grada od skalina da bude i grad bez automobila. Odjednom bi postao popularan i masovno bi ljudi dolazili da odmore jer nema auta. Vjerujte, ovo je jedino rešenje, ostalo je sve povuci potegni…

  18
   • A pa to je problem, što niko ne može bez auta. Ima ih dosta koji ne mogu bez cigara i alkohola. Jbg, onda uživajmo u kolonama od catare do debelog brijega, uživajmo u ulicama prenatrpanim autima dje nema mjesta da pješak prođe, dje nema mjesta za drvo, cvijet. Uživajmo u taksi vozilima, uživajmo u dostavnim vozilima, u vozilima čistoće, uzivajmo u vatrogasnim vozilima. I naravno, uzivajmo u policijskim vozilima. Možemo mi da živimo u buci i prljavštini koju tolika količina auta ostavlja iza sebe isto kao što je krmetu ok da leži na svojim go*nima, preživjećemo. Pa nek đeca i unuci rješavaju taj problem..

    8
    1
  • А куда и чиме би дошли ти туристи што би боравили у граду без саобраћаја ? Да не питам како ће неко из Бијеле да дође на посао у центар Х. Новог или у Игало, и како да се врати кући ?

   3
   1
    • Neko vozilo sto ide sinama,npr. tramvaj neki brzi.Par njih i samo da lete tamo-vamo.
     Vidjeti cete kad dodju neki izbori pa mi tamo neki lik ukrade ideju. A magistrala iznad grada. Ne znam samo da li bi EU dala da se samo tek tako presjeche magistralni put koji je direktno nakachen na HR(citaj EU).

  • Pa Šekspire, svaka ti je zlatna. Slažem se u potpunosti, jer grad sa jednom jednosmjernom ulicom mora tako da razmišlja. Prevoz građana bi onda morao da preuzme neki gradski prevoznik, kao što se to radi po svijetu, a onaj ko je u kondiciji može i biciklom (električni ide i uzbrdo bez problema).
   Ipak bih da ukažem da se naša sredina slabo ili nikako odlučuje na takve “smjele ideje” iako one to zapravo nisu jer su već zaživjele kojekuda i smio… je samo onaj ko je to prvi isprobao prije 20 godina npr. Lokalni službenici treba da se edukuju i posjećuju lokacije sa srećnim rješenjima, ne samo za pitanje saobraćaja već i sve drugo što je u njihovoj nadležnosti, jer ima još jedna “pametna” na koju zaboravljamo a to je – da je sve već izmišljeno i da nema potrebe da se otkriva topla voda.
   Bojim se…a bilo bi lijepo da griješim…da smo svjetlosnim godinama od takvog koraka. Naš gradski prevoznik, nudi liniiju na 40 minuta u užem gradskom jezgru i ne želi iz inata, iako se građani muče, da uvede bolji prevoz. Uveče oko 7 ipo, neko veče, kružni autobus je bio krcat već nakon prve tri stanice u Igalu. Vozač je kod novosadskog odmarališta plačnim glasom objašnjavao putnicima da ne može više nikog da primi, osim ako neko baš mora do Dubrave ili na Autobusku stanicu. Hoću reći, biti obesvješćen toliko, i nemati predstavu o Potrebama Građana i Turista Usred Turističke Sezone u Turističkom Mjestu – može samo onaj ko je potpuni tiranin bez osjećaja za Potrebe Drugoga ili Bolestan. Kolika je to, u isto vrijeme, demonstracija nemoći i neznanja!!
   I konačno, zašto nam se ovo sve dešava? Zato što nemamo svoj integritet i ne smijemo, ne umijemo i odlažemo da uredimo život u ovom gradu, čekajući da to za nas uradi neko drugi. Zar je tako teško potpisati se na peticiju ili kakvu drugu inicijativu i tražiti bolji prevoz? Ili se oglasiti na Fejsbuku i, na primjer, pozvati građane da bojkotuju jedan trgovinski lanac u gradu koji je duplirao svoje cijene u sezoni iz čiste obijesti, a svakako ne zato da bi podigao plate svojim radnicima? Stid me je što živim ovdje jer vidim turiste koji su preneraženi cijenama i pitam se ko to radi protiv turizma u CG na ovako perfidan način ili možda samo zato što je neobrazovani tiranin, bez svijesti o tome koju štetu čini? Pa zar nije na nama da to spriječimo? Kakva su naša prava uopšte…kao potrošača i zašto su toliko ugrožena u odnosu na potrošače Podgorice, Nikšića i sjevera, gdje ova trgovina nije mijenjala cijene? Može li vlast, u ime građana Herceg Novog, da piše protestne note (ako ništa drugo) privrednim subjektima koji čine nažao njenim građanima, ili u slučaju, gradskog prevoza, konačno zaposli nekoga ko ima mu.a i riješi to pitanje? Što se mene tiče evo moje poruke toj trgovini: Ne cijenim vas više i ni centa neću potrošiti u vašim radnjama, ni sada ni ikada više. Za mene više ne postojite.

 2. A u Herceg Novom se glavna magistrala kojom dolaze svi turisti sa granice sa EU pretvorila u gradsku uliicu a niko ne pominje neko rješenje

  33
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code