Početna Društvo Predstavljena Studija isplativosti i izvodivosti za nabavku postrojenja za tretman mulja iz...

Predstavljena Studija isplativosti i izvodivosti za nabavku postrojenja za tretman mulja iz PPOV

1

Studija isplativosti i izvodivosti za nabavku postrojenja za tretman mulja iz postrojenja za preradu otpadnih voda opštine Herceg Novi izrađena je na zahtjev lokalne uprave i predstavljena u Velikoj sali Skupštine opštine.

Kako je saopšeteno iz lokalne uprave, ovom Studijom urađena je detaljna analiza mogućnosti tretmana i deponovanja mulja koji nastaje u postrojenju, čime Opština odgovorno i na vrijeme pristupa problemu za koji trenutno ne postoji rješenje na lokalnim niti državnom nivou.

Picerija i restoran

Studiju je izradio tim Hemijskog fakulteta iz Beograda. Rukovodilac zadatka dr.ing. Zoran Anđić predstavio je rezultate predstavnicima opštinskih organa, komunalnih preduzeća i drugim zainteresovanima.

Anđić je istakao odličnu saradnju sa lokalnom upravom kao naručiocem Studije, te pohvalio odgovoran odnos prema pitanju koje predstavlja završnu fazu u tretmanu otpadnih voda.

Kako je kazao, okvir za izradu studije bile su direktive Evropske unije, nacionalno zakonodavstvo, te idejno rješenje hercegnovskog postrojenja za tretman otpadnih voda. Kao najbolja za Herceg Novi određena je MID-MIX tehnologija tretmana mulja, kakva je već ranije pozitivno primijenjena u Barseloni, Beogradu, Koprivnici. Anđić je predstavio detalje ovog tehnološkog procesa, karakteristike neutrala koji se dobija kao rezultat i upotrebnu vrijednost tog neopasnog materijala.

U okviru Studije, kako je objasnio, urađena je analiza postojećih dostupnih tehnologija za tretman mulja, finansijska i ekonomska ocjena sa analizom ekonomske opravdanosti procesa, analiza uticaja na životnu sredinu, kao i simulacija tretmana mulja dobijenog iz postrojenja u Herceg Novom.

Studija zaključuje da, u odnosu na postojeće dostupne tehnologije, MID-MIX ima značajne prednosti jer se dobija proizvod koji ima upotrebnu vrijednost, niži su investicioni i operativni troškovi, nema negativnih uticaja na životnu sredinu, potrebna je mala površina za izgradnju postojenja, a ulaganja u realizaciju ovakvog projekta bila bi opravdana samo za kapacitet postrojenja na godišnjem nivou 10.000 tona mulja.

Ova Studija je početni korak i biće referent za dalje aktivnosti lokalne uprave u pravcu rješavanja pitanja tretmana mulja koji će nastajati u postrojenju za preradu otpadnih voda koje je operativno od 2017. godine.

1 komentar

 1. Leleeee!
  A zar ovo nije ušlo u cijenu. Zaboravljeno.
  Znači i ovo još plaćamo.
  Taman kao ona petlja Smokovac.
  E s ovom vlašću, ksko smo krenuli, trčaćemo u šumu za veliku nuždu.

  2
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code