Predstoji izrada DUP-a Mojdeški put zarad održivog korišćenja prostora

Predstoji izrada DUP-a Mojdeški put zarad održivog korišćenja prostora

4
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_ulice_mojdeski_put_3Sekretarijat za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine priprema izradu i donošenje DUP-a Mojdeški put, o čemu je odluku donijela predsjednica Opštine Herceg Novi, Nataša Aćimović. Planski dokument izrađuje se za period do donošenja novog, a rok za izradu Nacrta je 90 dana od potpisivanja ugovora o njegovoj izradi. Rok za izradu prijedloga DUP-a Mojdeški put je 60 dana od završetka javne rasprave.
Manji, sjeverozapadni dio zahavta Plana nije obrađen, a preostalo područje ima zastarjelu plansku dokumentaciju od skoro tri decenije. Stanje izgrađenosti u prostoru bitno je promijenjeno i iskazane su potrebe građana i privrednika za kvalitetnijm i funkcionalnijim uređenjem prostora. Radi sprječavanja daljih konflikata u prostoru neophodna je izrada novog planskog dokumenta za prostor ovog područja, koje vodi od magistralnog puta u Igalu ka selu Mojdež.
DUP Mojdeški putDUP-om Mojdeški put biće utvrđeni organizacija i detaljna namjena površina, te definisani precizni uslovi i smjernice za uređenje prostora i izgradnju objekata radi potreba svih korisnika tog prostora koji vodi od magistralnog puta u Igalu ka selu Mojdež.
Uslov je unaprjeđenje i očuvanje ambijentalnih karakteristika šireg i užeg područja i obezbjeđenje funkcionisanja predviđenih sadržaja planiranjem odgovarajuće saobraćajne i tehničke infrastrukture, vodeći računa o uslovima zaštite životne sredine, a naročito prirodnog i kulturnog nasljeđa.
U obrazloženju odluke navodi se da je Prostornim planom Opštine Herceg Novi ovo područje definisano najvećim dijelom kao urbano – područje sa mješovitim namjenama prostora gradskog karaktera.
Novo plansko rješenje treba detaljno da sagleda zatečeno stanje na ovom prostoru, prepozna preostale potencijale mjesta i uoči zajedničke potrebe svih korisnika prostora, kako bi se obezbijedilo njegovo održivo korišćenje.
Planom je neophodno utvrditi i prostorno definisati zone izgradnje i lociranje novih sadržaja i aktivnosti, uz obezbjeđenje rješenja saobraćajne i tehničke infrastrukture koja će ih podržavati i neće narušavati sredinu. Nova područja izgradnje moraju biti u skladu sa potencijalnim prostornim potencijalima i utvrđenim kapacitetom sredine.

4 Komentari

  1. Nadam se iskreno da je više došlo vrijeme da se i ovaj Mojdeški put dovede u red. Od rupa i parkiranih vozila se ne može proći. Trebalo bi dovesti jednoga nalik Mugoši pa da ove stručnjake što iz auta parkiranog na put direktno u kuću uskaču nauči pameti

  2. I red je bio da se uradi DUP mojdeskog puta. Ovo sada stvarno na nista ne lici. Redakciji radio Jadrana svaka cast, profesionalno su odabrali fotografiju koja ide uz ovaj prilog. Sekretarijatu za urbanizam podrska pokazali ste da profesionalno uvidjate probleme u gradu. U svakom slucaju podrska !!!

Ostavite komentar

*

code