Početna Ekonomija Preduzeti prvi koraci na uspostavljanju saradnje Herceg Novog i gradova iz Rumunije

Preduzeti prvi koraci na uspostavljanju saradnje Herceg Novog i gradova iz Rumunije

0

Članovi ekonomske i kulturne misije iz Rumunije, njih 18, boravili su juče u posjeti Opštini Herceg Novi, gdje su predstavnicima lokalne uprave i preduzeća čiji je osnivač Opština predstavili mogućnosti saradnje kroz više privrednih grana – od turističkog i obrazovnog segmenta, do implementacije najnovnijih informacionih tehnologija, saopšteno je iz Opštine.

Foto: Opština HN

Gostima iz Rumunije predočene su mogućnosti ulaganja u Herceg Novi i vizija razvitka našeg grada, kroz Mapu invesiticija koju je prezentovao Jovan Subotić iz Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi.

Jučerašnja posjeta uslijedila je kao nastavak aktivnosti na uspostavljanju saradnje između Herceg Novog i gradova i kompanija iz Rumunije.

Podsjećamo, prije petnaestak dana, Ambasador Rumunije u Crnoj Gori, Nj.E. Matei Viorel Ardeleanu boravio je u prvoj zvaničnoj posjeti našem gradu, što je bila prilika za razmjenu iskustava i sagledavanje mogućnosti saradnje i razvijanja potencijala Herceg Novog.
Lokalnoj upravi, kao i preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Opština, juče su se, između ostalih, predstavili i generalni menadžer Innes Grupe, Bogdan Kristian Stanače, koji je govorio o internet tehnologijama, bazama podataka i računarskoj sigurnosti, te profesor Klaudiu Margaritesku ispred Univerziteta za medicinu i farmaciju iz Krajove, koji je prezentovao mogućnosti akademske saradnje i promocije zdravstvenog turizma. Takođe, neke od tema u okviru prezentacije su bili i EU fondovi i zaštita teritorijalne granice.

Tokom naredne sedmice Opštinu Herceg Novi će posjetiti i predstavnici Privredne i industrijske komore okruga Dolj, čiji je Krajova glavni grad, kako bi sa rukovodstvom našeg grada razgovarali o konkretizaciji saradnje, te mogućnostima učlanjenja Herceg Novog u EGTC grupu (European Grouping of Territorial Cooperation) i učestvovanja u “twinning” projektima.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code