PREGRUPISAVNJE VLADAJUĆE KOALICIJE U HERCEG NOVOM

PREGRUPISAVNJE VLADAJUĆE KOALICIJE U HERCEG NOVOM

164
0
Podijeli

Posljednja redovna sjednica lokalnog parlamenta u gradu pod Orjenom pokazala je jasne podjele u vladajućoj koaliciji, pogotovo u vodećem SNP-u.

Takvo stanje se itekao odražava na funkcionisanje grada i njegovih javnih službi.
Uz opozicionare, iz DPS-a i SDP-a, da grad i njegovi građani trpe, potvrđuje i „novopečeni” opozicionar, odbornik i predsjednik Novske liste, Miloš Konjević. On je upravo na tom zasjedanju direktno rekao da su pojedine tačke dnevnog reda bile test za sve koji participiraju u vlasti. Po njemu je v.d. direktorka Javne ustanove Radio Herceg Novi, Dragana Zečević Plavanski, žrtva obračuna u koaliciji, u kojoj se pred izbor predsjednika opštine vagaju snage i na vidjelo izlazi ko je koliko jak.
– Tačka dnevnog reda o predlogu odluke o prodaji dijela zemljišta, površine 28 m2, koje se graniči sa budućim kompleksom investitora Radovana Marinovića, na Toploj, za gradnju benzinske pumpe, nametnut je na ovom zasjednju, kako bi se “izmjerila podrška Dejanu Mandiću” – ocjenjuje Konjević i za Radio Jadran dodaje:
– Kako rade, tako im se i vraća. Toliko su različiti u toj koaliciji da ni ne znam kako funkcionišu. Moja partija je za promjene u kadrovskim rješenjima u skoro svim preduzećima. U Vodovodu, Turističkoj organizaciji, Radiju Herceg Novi, Herceg festu…. I dok smo bili u koaliciji najviše smo sa kolegama iz PZP o tome i raspravljali – priznaje Konjević, bez čijeg glasa vlast ima 18 odbornika i stalno je na ivici kvoruma.
Ustanove kulture, preduzeća koja su od izuzetne važnosti za život opštine, poput Vodovoda, Parking servisa, nisu završile zakonski propisane procedure transformacije i nemaju direktore, a na prošloj Skupštini lokalna vlast je i sama nad sobom nadvila još jedan oblak smutnje.
Jer, većina njenih odbornika odbila je da da saglasnost na program rada Turističke organizacije Herceg Novi i finansijski plan za 2014. godinu. Razlog, apsurdan – proceduralna greška, kako su tvrdili iz PzP-a, do koje je došlo tokom sazivanja 6. redovne sjednice Skupštine Turističke organizacije.
Zbog te navodne nepricipjelnosti u sazivanju sjednice Skupštine TO, koja iz prvog puta nije održana zbog nedostatka kvorama, a drugi put uspješno sprovedena i sazvana telefonom, blokiran je rad jedne od najvažnijih organizacija u gradu uoči turističke sezone. Ne treba zaboraviti da je na čelu Skupštine TO, po funkciji predsjednik opštine Dejan Mandić. Tu se, kao i u slučaju Radio Herceg Novog, kada su odbornici odbili da prihvate izvještaj o radu tog javnog servisa, jasno vidi odnos snaga u koaliciji.
„Jača” većina u koaliciji ne reaguje ni na 3 urgenicje Ministarstva kulture vezene za JU Muzej i Galerija, ili je opet saglasna oko lošeg rada nekih opštinskih službi, gdje su kadrovi izbor Dejana Mandića itd.
Vlast u Herceg Novom se očigledno igra strpljenjem građana. Samu sebe zapliće. Grad postaje talac “igara oko prijestola”, kako u javnim ustanovama i preduzećima, tako i za predsjednika opštine. Jer, već idućeg mjeseca trebalo bi da bude jasnije ko je kandidat za najodgovorniju funkciju u opštinu. A njega, po novom zakonu, biraju odbornici, ne više građani.
No, možda razloga za preveliku brigu nema. Prvi čovjek grada Dejan Mandić, iako “pritisnut” petoricom potpredsjednika, pod „prismotrom” koalicionih lidera, “principijelne” predsjednice Skupštine, suočen s liderskim ambicijama predsjednika svoje partije SNP-a, Obrada Gojkovića, mirno obavlja svoje dužnosti. I putuje. Na radnu posjetu Turskoj, možda je ispraćen riječima: “putuj igumane, ne brini za manastir”.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code