Početna Ekonomija PREKID PROTESTA: RADNICI BRODOGRADILIŠTA SJUTRA ULAZE U DOKOVE I RADIONICE

PREKID PROTESTA: RADNICI BRODOGRADILIŠTA SJUTRA ULAZE U DOKOVE I RADIONICE

0

Nakon dva mjeseca radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela u stečaju sjutra će prekinuti protese i početi da rade.

To je rezultat upravo obavljenog dogovora sa stečajnim upravnikom Žarkom Ostojićem i bivšim direktorima Petrom Tušupom i Petrom Zvicerom oko isplate otpremnina po revidiranom socijalnom programu, potvrdio nam je predsjednik Sindikata Brodogradilišta, Mladen Krivokapić.
– Nećemo pominjati iznose, ali ponuda nam odgovara i pokazaćemo dobru volju. Sjutra nastavljamo remont, a prioritetan je vjerovatno onaj na italijanskom brodu „South river”. To prepuštamo menadžmentu, odnosno stečajnom upravniku da odluči – kaže Krivokapić.
U Sindikatu kompanije očekuju na sljedećoj sjednici Vlade, u četvrtak, da se raspravlja o njihovom statusu i zahtjevima. Ključni su: isplata dvije i po zaostale plate, povezivanje radnog staža za pet godina, isplata otpremnina po revidiranom socijalnom programu, zimnice, kao i sredstava iz stambenog fonda, u koji su radnici uplaćivali po 2 % od zarada.
– Hoćemo da radimo, ali očekujemo garancije Vlade za naše zahtjeve. U slučaju da ih ne dobijemo, nastavićemo i čak radikalizovati proteste, jer više nema pregovora – jasan je Krivokapić.
Otkako je uveden stečaj dva puta je zbog Brodogradilišta zasjedala lokalna Skupština i bila jedinstvena u podršci radničkim zahtjevima. Nju su stečajci iz Bijele dobili i od Komisije za praćenje privatizacije Skupštine Crne Gore. Više puta su predstavnici radnika razgovarali i sa resornim ministrima. U međuvremenu je riješena isplata otpremnina za 65 radnika koji su stekli paravo na penziju, po izmjenjenom zakonu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code