Početna Društvo Preko 13 hiljada eura vrijedan konzervatorski projekat za skale u ul Marka...

Preko 13 hiljada eura vrijedan konzervatorski projekat za skale u ul Marka Vojnovića

5

Opština Herceg Novi je za izradu glavnog konzervatorskog projekta za rekonstrukciju stepeništa u ulici Marka Vojnovića opredijelila 13.250 eura, a tender za izbor izvođača raspisan je juče.

Na osnovu priložene dokumentacije koja se sastoji od Urbanističko-tehničkih i konzervatorskih uslova potrebno je izraditi Konzervatorski projekat rekonstrukcije zastora u ulici Marka Vojnovića (koja se nalazi u Starom gradu u Herceg Novom na katastarskim parcelama KP 623 KO Herceg Novi i djelovima KP 618, KP 620 i 300 KO Herceg Novi). Kao dio ulične matrice kulturnog dobra “Urbana cjelina Stari grad u Herceg Novom” koje je zbog posjedovanja kulturnih vrijednosti, rješenjem broj 244/98, od 14.12.1998. godine proglašeno kulturnim dobrom, ono podliježe Zakonu o zaštiti kulturnih dobara koji se primjenjuje prilikom svih planiranih intervencija, obrazlaže se u pozivu.

Tokom izrade dokumentacije Konzervatorskog projekta potrebno je poštovati smjernice definisane Rješenjem o konzervatorskim uslovima za rekonstrukciju stepeništa u ulici Marka Vojnovića br: UP/1-05235/2019. od 17.07.2019., kao i smjernice regulisane Pravilnikom o bližem sadržaju Konzervatorskog projekta za sprovođenje konzervatorskih mjera na kulturnom dobru, koje je na osnovu predmetnog zakona definisalo nadležno Ministarstvo kulture.

Zonu intervencije čine katastarske parcele KP 623 KO Herceg Novi i djelovi KP 618, KP 620 i 300 KO Herceg Novi, koje se prostiru od Trga Hercega Stjepana te zapadno i istočno od kaskade kod bivšeg Doma vojske prema ulici Save Kovačevića i Trgu Mića Pavlovića (prema muzičkoj školi).

Prilikom izrade dokumentacije Konzervatorskog projekta posebnu pažnju potrebno je posvetiti projektovanju kontaktne zone ulice sa ulaznim vratima u objekte koji definišu ulicnu regulaciju, kao i svim naležućim prostorima koji ostvaruju direktan fizički ili vizuelni kontakt sa ulicom, te u tom smislu predvidjeti rješenja koja stvaraju harmoničnu sliku u prostoru.

Posebnu pažnju trebalo bi posvetiti osmišljavanju rješenja za umanjenje vizuelnog zagađenja partera uslijed prisustva velikog broja šahtova, kao i rješenja za odvode atmosferske vode koja u vizuelnom smislu neće djelovati invazivno po ambijent ulice. Predvidjeti obnovu starih vodopropusta naročito u južnom dijelu trase.

Važan aspekt rješenja je oblikovanje ambijenta u zoni spomenika Marku Vojnoviću gdje bi trebalo u obzir uzeti izvornu niveletu ulice, kao i poziciju ostataka gradskih zidina i kapije, što je potrebno uklopiti i prezentovati na konzervatorski i arhitektonski adekvatan način. Opšti utisak homogenosti je od izuzetnog značaja, te je u tom smislu važno osmišljavanje načina popločavanja, izbor materijalizacije zastora, kao i tehnika njene obrade koji će u cjelini doprinijeti urbanom skladu i reprezentativnoj slici istorijskog grada.

Projektom predvidjeti uklanjanje elemenata u prostoru koji stvaraju vizuelno zagađenje, dati prijedloge rješenja izgleda urbane opreme u ulici u slučaju da je to potrebno, kao i sve druge prijedloge koji unaprjeđuju opšti izgled ambijenta prostora u kome se planira intervencija.

Tender je otvoren do 31. maja.

5 Komentari

 1. Prikupljanje ponuda do 31 maja, pa onda evulacija ponuda, pa rjesenja, pa ugovori, pa zabrana radova u turistickoj sezoni, pa se poslije nece moci raditi zarad kisne sezone itd, itd. Milion razloga da se sa oplocavanjem ne otpocne ove godine a za slijedecu cemo vidjeti.

  • Ovako mogu samo da komentarisu ,oni . Koji nikada i nidje mimo catare nisu posli . Velika vjerovatnoca ,da nisu ni do nje dobacili. Sreca pa se ne pitate nista. Ovo je grupa kojoj i njihovi zivoti smetaju.🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

   2
   3
 2. A završite onu fasadu na Arhiv, . Ne započinjete ono što nijeste u stanju da realizujete. Samo urušavate.

  2
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code