Početna Društvo Preko 80 regionalnih i evropskih vinskih kuća na NTC Wine&gastronomy festivalu

Preko 80 regionalnih i evropskih vinskih kuća na NTC Wine&gastronomy festivalu

2

U Gradskoj kafani počeo je dvodnevni, Wine&gastronomy festival, koji i ove godine organizuje kompanija NTC doo.

Sajam je okupio predstavnike preko 80 regionalnih i evropskih vinskih kuća kao i gastro kompanija, za čije je proizvode kompanija NTC uvoznik/distributer za crnogorsko tržište.

Direktor marketinga kompanije Lighthouse, koja je domaćin sajma, Jovan Mićunović je izuzetno zadovoljan interesovanjem i atmsferom na manifestaciji.

– Imamo ove godine najveći broj izlagača, mada smo i prošle godine imali preko 60 – od onih koji se bave proizvodnjom vina, alkoholnih pića, sirupa, ugostiteljskom opremom, hemijom, pecivima… Ove godine izostali su izlagači sa ponudom hemije, jer smo sajam orjentisali ka gastro i wine ponudi. Ono što nam je kao domaćinima jako važno jeste da su izlagači zadovoljni sajmom. Na osnovu njihovih sugestija sajam smo koncepcijski definisali sa isključivo poslovno-profesionalnim karaktrerom. Njima nije bio cilj prevelika masovnost i obilazak individualnih posjetilaca, već da sajam okupi HoReCa izlagače, koji bi u direktnim pregovirima mogli da dogovaraju dalju saradnju preko naše kompanije koja je generalni zastupnik – objasnio je Mićunović.

Hit proizvodi komapnije „Mare“ iz Zadra

Pored regionalnih vinarija i gastro ponude, Mićunović je uvjeren da će pravi hit na crnogorskom tržištu biti proizvodi komapnije Mare commerce iz Zadra:

– Oni su prvi put na našem tržištu, a predstavljaju se širokim asortimanom ribljih proizvoda, snabdijevaju sve hotelske lance u Hrvatskoj, a nadamo se da će se taj kvalitet osjetiti i na našem tržištu. Na nama je da se ti proizvodi što bolje plasiraju i distribuirajnu ka ovdašnjim potrošačima i uvjereni smo da će ovaj potez biti jedan od naših najboljih na duže staze – ocijenio je Mićunović.

Ideja NTC kompanije je da se u narednim godinama na festivalima u Herceg Novom pojavljuje što više izlagača, kako bi se ponuda širila. Izuzetan iskorak u kompletnoj organizaciji je i vrijeme održavanja sajma, koje, kako se ispostavilo, najbolje za sve učesnike, koji odgovara najvećem broju somelijera i enologa, kazao je Mićunović.

Zaljubljenici u vina šire vinsku kulturu u Crnoj Gori

Jedan od stalnih partnera i ujedno redovan učesnik sajma je vinarija Scaramuca sa Pelješca. Ove godine predstavljaju berbu pošip iz 2018, kao i aktuelne – dingač, postup i plavac, kaže za Radio Jadran, direktor prodaje vinarije, Branimir Anđelić:

– Mi smo višegodišnji partner komapnije NTC i učestvujemo u sajmu od početka. Imamo odlične cijene, s obzirom da sve ručno beremo, ne koristimo mehanizaciju, već to radimo na tradicionalan način i mišljenja smo da je cijena dobar balans između kvaliteta i proizvoda. Zavisno od vrste vina, boca košta od 10 – 25 eura – kazao je Anđelić.

Vinarija Galić iz Kutjeva predstavlja se prvi put na novskom sajmu, što smatraju prvim velikim i ozbiljnim nastupom, priča nam predsjednik uprave Galić doo iz Kutjeva, Andrej Markovin.

– Prve reakcije su veoma dobre. Ono što želimo ovdje predstaviti je vino sorte graševina, hrvatska autohtona sorta, po čemu je Kutjevo nadaleko poznato. Uz to, nudimo i sauvignon i jedan fantastičan nježan roze, idealan za ovo vrijeme. Smatramo da je ovo važno za turističko tržište Crne Gore i predstojeću sezonu kao i u Hrvatskoj, gdje smo se odlično pozicionirali – kazao je Markovin.

Portfolio vinarije Galić broji 12 etiketa, a na godišnjem nivou proizvede i distribuira oko 350 hiljada boca vina. Za deceniju postojanja, vinarija je udesetostručila proizvodnju, ali komapnija ne planira dalju distribuciju osim regionalne.

Somelijerka kompanije NTC Milena Dubljević ocijenila je da se nastupom domaćih, regionalnih i vinara iz Francuske i Italije, širi vinska kultura Crne Gore:

– Imamo zaista širok spektar etiketa. U opticaju je skoro 25 eminentnih regionalnih vinarija – Tvrdoš, Scaramuca, Carski vinogradi, Pik Oplenac, Aleksandrović, Marijan Simčić – Slovenija, Krajevski vinogrdadi – Hrvatska i druge. Ono što je važno je da svake godine povećavamo asortiman za u prosjeku 3-4 nove vinarije“, ocijenila je Dubljević.

Wine&gastronomy festival u Gradskoj kafani završava večeras.

2 Komentari

  1. To zaista privlači ugledne i imućne ljude, od kojih Grad ima koristi. A ne trka đečurlije po Podima, samo nerviraju cijeli grad i vrate se okle su i došli, bez da i kafu popiju.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code