Početna Oko nas Tivat Preko 80 žena prošlo kroz Školicu dojenja u Tivtu

Preko 80 žena prošlo kroz Školicu dojenja u Tivtu

6

Zdravlje djece i majki značajno je unaprijeđeno kroz niz obuka o dojenju koje su od jula prošle godine sproveli NVO “Centar za savjetovanje i lični razvoj” i NVO “Moja podrška dojenju”, kroz Školicu dojenja u Tivtu.  Pohađale su je buduće majke, zajedno sa svojim partnerima ili članovima porodice, s ciljem da zajednički uče o najadekvatnijem i najzdravijem načinu hranjenja bebe.

Foto; Školica Dojenja Tivat

Devet mjesečnih ciklusa školice organizovano je u prostorijama Doma zdravlja Tivat, a primjenom mjera protiv pandemije COVID-19 virusa posljednja deseta Školica je bila dostupna putem online platforme. Kroz Školicu dojenja prošlo je više od 80 žena, većinom trudnice.

“Najveći problem majki je nepripremljenost na dojenje. Većina očekuje da je učenje o dojenju nepotrebno, ali samo dok ne dođu do momenta kada je potrebno nahraniti bebu. Tada vide da im je bilo potrebno znanje i za to. Kroz Školicu dojenja majke se spremaju na jako zahtjevan period kada je potrebno dati svom dijetetu pravi temelj zdravlja.” – istakla je Tereza Kiš, savjetnica za dojenje u okviru Školice dojenja.

Projekat je od značaja za sve građane Tivta i zdravlje budućih naraštaja. Sve aktivnosti su sprovedene u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i drugih nadležnih međunarodnih i nacionalnih institucija..

“Školicom su obuhvaćene trudnice i majke koje su željele da dopune svoje znanje o dojenju, ali i bliske prijateljice i buduće tate. Nažalost odziv partnera je bio jako mali. Moguće je da se radi o mentalitetu i neshvatanju koliko važnu ulogu imaju očevi u dojenju beba i koliko je značajna njihova podrška ženama nakon porođaja. Radićemo i dalje na tome da se i oni aktivnije uključe i tako pomognu da i njihova djeca i supruge budu što zdraviji“-kazala je Kiš.

Iskustva i utisci polaznica nakon završetka Školice su pozitivni.

Petra Raičević se pripremila koliko je mogla za porođaj, a onda i za dojenje:

– Nema ništa bolje za dijete i zato želim da budem spremna da svojoj bebi dam najbolje, a to je moje mlijeko,” izjavila je polaznica Školice dojenja, Raičević.

“Naučila sam dosta korisnih stvari, razjašnjene su mnoge nedoumice oko dojenja i razbijeni neki čvrsto uvriježeni mitovi kod našeg naroda. Zahvaljujući Terezi i ovoj Školici, usmjerene smo na pravi put! Rado preporučujem ovu Školicu dojenja jer iskustvo koje pruža neprocjenjivo!” –navela je,  Olga Pejović.

Za Branku Mitrović trudnoća, dojenje, sve je novo:

„ Prijateljica mi je rekla da se otvara Školica dojenja. Morala sam prisustvovati i nisam se pokajala. Bilo je veoma edukativno, sve je obuhvaćeno. Ukazali su nam na to kako se pripremiti, kako riješiti eventualne probleme. Ja uspješno dojim već 8 mjeseci.” – ispričala je Mitrović.

Tokom trajanja projekta  bilo je dostupno i besplatno, svakodnevno  telefonsko savjetovanje budućih majki, porodilja i porodica, što je zajedno sa online organizovanom školicom bilo naročito korisno majkama nakon porođaja koje nisu morale

6 Komentari

 1. Skolica dojenja u mnogome dosta pomogne, svi misle dojenje je samo stavi bebu i neka sisa, ali nije,treba znati izbjeci probleme prilikom dojenja, moze doci do upale dojki,mastitisa,regada a sve to proizilazi iz neznanja. Tako da naravnod da dosta znaci ova skolica dojenja koju vodi strucno lice kao Tereza Kis.
  A sto se tice muske populacije ima i onih koji se zgrozavaju a i onih koji podrzavaju. Sad je tabu tema dojenje u javnosti,sto ja naravno podrzavam . Zasto ne dojiti dijete u javnosti, sve je to siskretni. Mnogima to smeta ,a ne smeta kad skoro pa gole cure prosetaju gradom, dojimo nasu djecu i dajmo im najzdravije a to je nase mlijeko bilo kad i bilo gdje.

 2. niko se nije naucen rodio i ne znas ako ti ne pokazu. Nekad se zivjelo u zajednicama pa se vazda nasla neka iskusnija zena da pokaze prvorotki osnovnu brigu oko novorodjenceta ili bi ona rastuci ucila na primjerima iz zajednice. Ako ja prvi put vidim bebu kad se porodim odakle cu ista znat ako mi ne pokazu, tako je na primjer sa mnom bilo. Velika je zabluda mislit da samo zato sto si zenskog pola automatski znas porodit se, dojit, njegovat itd. Mozda jesi talentovana za sve to ali svejedno mora te neko naucit osnove

  9
  1
 3. Ja sam bogme mislio da je ženama dojenje urođeno! Smatram da bi mnogim muškarcima trebala ne školica već dobra škola da nauče da dojenje djece nije ogavnost. Nevjerovatno koloiko očigledno patrijarhalno nastrojenih muškaraca reaguju gadljivo kada vide da žena doji dijete. Oni su izgleda duboko ubijeđeni da su ženske grudi namijenjeni njima za zabavu a ne bebama. Uostalom, Vuk Karadžić je svojevremeno rekao da “Srbinu ne dolikuje da cupka dijete na koljenu i pušta da ga vuče za brk”… Što bi rekao Vuk da se digne iz groba pa u sred sezone prošeta Škverom – pao bi nazad u grob!

  9
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code