Preko graničnog prelaza Sitnica godišnje pređe više od million putnika i 300...

Preko graničnog prelaza Sitnica godišnje pređe više od million putnika i 300 hiljada vozila

6
Podijeli

Ovog jula porast prometa na tri granična kopnena prelaza u Herceg Novom najveći je na Sitnici 33%, na Debelom brijegu 13,53%, a na Kobili preko 10 procenata.

Odavno je Sitnica, granični prelaz između Crne Gore i BIH, prestao da bude sitnica za promet vozila i putnika. Često je obrnuto, u koloni dugoj kilometrima čeka se od pola ure do uru. Službenici hercegnovske granične policije , pokušavaju da “ubrzaju” kontrole, pa izlaze iz neuslovne montažne kućice i pregledaju dokumente, udaraju vanka pečate….

Picerija i restoran

Za 15 dana jula Sitnicu je prešlo preko 105 hiljada turista, što je 33% više nego lani. I sve to samo jednom trakom, zbog koje i jesu gužve i nervoza.

Sitnica po prometu sustiže Debeli brijeg, jer je jednog dana zabilježen prelazak od čak 4.285 vozila i preko 16 hiljada lica.
Petar Radović iz Granične policije Hreceg Novi ističe da godišnje preko Sitnice pređe preko milion putnika i 300 hiljada vozila. Naravno, najviše prelazaka je tokom ljeta. Mnogi turisti iz BIH i Srbije biraju Sitnicu za najbrži dolazak do mora, a onda se neprijatno iznenade uslovima na prelazu sa crnogrske strane. Jer na granici BIH je više traka i znatno su kraća zadržavanja.
Stoga bi država Crna Gora trebalo da što prije sopstvenim ili sredstvima evropskih fondova, onako kako je napavljen i Debeli brijeg, izgradi novi granični prelaz Sitnica, sa više saobraćajnih traka i humanijim uslovima za rad graničnih službi i carine.

Špic sezone i porast prometa je i na jedinom graničnom prelazu Crne Gore sa EU, odnosno Hrvatskom, na Debelom brijegu, sa pet traka. Ovdje prosječno dnevno pređe oko 12 hiljada putnika i 2.700 vozila koja na kontrolu čekaju 15-tak minuta, osim uveče kada to bude oko pola sata. Čeka se ponekada i “na drugoj liniji kontrole”, kada je policiji i carinicima nešto sumnjivo. Tako je juče na Debelom brijegu zaplijenjeno 10 kg heroina.

I dalje su duža zadržavanja u Karasovićima, sa hrvatske strane, zbog šengenskih pravila koja moraju da primjenjuju u EU jednako za sve države.

Najneuslovniji je drugi “morski” granični prelaz sa Hrvatskom, Kobila-Vitaljina. On je atraktivnji za prelazak zbog lijepog pogleda na zaliv Boke, Prevlaku i dalje prema Moluntu. Ali s obje strane granice se godinama ništa ne mijenja i službe kontrole rade bez kabine, kontrolišu vozila i putnike na jendoj ulaznoj i jednoj dolaznoj traci. Preko Kobile tokom jula dnevni prosijek je 550 vozila.

6 Komentari

 1. Koliko potencijalnih dnevnih turista ne dolazi zbog čekanja na ulazu i izlazu Sitnici a time umanjuje prihode mnogima pa i Državi CG. Zar se moraju svi putnici skenirati, do ove godine se nije moralo, nije ove godine mnogo više turista pa da se mora mnogo duže čekati. Zar lokalni političari ne mogu uticati na odluke granične policije zbog koristi lokalnog stanovništva?

  11
  • Nije 1 300 000 vozila, nego 300 000 vozila
   Ali opet se slazem s tobom uzimaju grdne pare ni za sta.
   300 000 vozila puta 3 eure puta 20 godina je 18 milioma eura. Pljacka

 2. Svi oni puta 3€ put bi se mogao pozlatit, a ovako nekome u spag ide… Sram Vas bilo, na svaki cosak samo uzimate od naroda, a nista ne date…dokle vise ???

  24

Ostavite komentar

*

code