Prekobrojni “omča o vratu” lokalnoj samoupravi

Prekobrojni “omča o vratu” lokalnoj samoupravi

2016
17
Podijeli

images_slike_dogadjaji_2015_politika_februar_cg_zastva_opstinaU Herceg Novom, malom gradu, velikih i neiskorišćenih mogućnosti, posljednjih mjeseci jedna od aktuelnih tema je zapošljavanje u javnom sektoru, pogotovo u opštinskim službama. Po nekim pričama, konkurs je samo formalnost. Dovoljno je nekada jedan telefonski poziv i određeno lice biće zaposleno u nekom javnom preduzeću, Sekretarijatu ili Agenciji.
Za vrijeme prošle vlasti pričalo se da je toliko zapošljavala radnika da nije bilo dovoljno stolica u opštinskim i kancelarijama javnih preduzeća da svi sjednu.
Za novu, opet nešto slično, tim prije jer je znatno povećan i fond za plate. Kritike opozicije, a objašnjenje iz vlasti koje se moglo čuti i na prošloj Skupštini jeste da su se suočili sa naslijeđenim nestručnim kadrovima, kao i obavezom isplata deset bivših funkcionera. Međutim, zbog nedostatka stručnih i sposobnih u opštinskoj administraciji iz vladajuće koalicije priznali su da su morali da zaposle još 20 službenika. Broj stalno zaposlenih je 235 i još 420 u javnim preduzećima i ustanovama. Za sve njih je godišnje potrebno obezbjediti 3,2 miliona eura.
Iako se komentariše da je došlo i do novog zapošljavanja u preduzećima i institucijama, čiji je opština osnivač, to iz lokalne samouprave negiraju. Svjesni su da u sopstvenim redovima imaju bar 100 prekobrojnih. To treba i da potvrdi analiza Fakulteta za organizacione nauke iz Beograda. Rok je mart iduće godine, a onda će biti napravljena nova sistematizacija u Opštini, vjerovatno i u javnim preduzećima i ustanovama.
Sve može potrajati još najmanje pola godine. Šta u međuvremenu sa “viškom” starih, a možda i novih kadrova? Jer, jedva njih 14-oro je otišlo u penziju ili je zatražilo otpremninu, za što je izdvojeno 150 hiljada eura. Osim toga, još nijesu završene kadrovske smjene u svim javnim ustanovama i preduzećima, pa je neminovno za očekivati dalji rast zapošljavanja u javnom sektoru. Budžet za ovu godinu je skresan za 3 miliona eura. Za sljedeću, ukoliko ne dođe do značajnijih investicionih ulaganja, teško da će biti projektovan na više od sadašnjih 11,5 miliona eura, a treba “namaknuti” sredstva za plate.

17 Komentari

 1. Zasto “High” mislis da neko sa strane treba da ima vecu prednost u zaposljavanju od Novljana?Pa ta ista Natasa Music Potkonjak, Novljanka sa Poda, iz cuvene porodice Music, je i osnovala upravu lokalnih javnih prihoda i to je sa saradnicima odlicno radila!Komentar ti je bez veze!!!
  0  0
 2. Neka su primili ljude da rade,trebaju i još brazovanih primiti -jer u gradu ionako ništa ne radi ,moraju ljudi negdje zaraditi platu ,a ne samo onaj mali broj privilegovanih???
  0  0
 3. Upucena sam i boli me sto sadasnja vlast ostavlja rukovodice smjenjenje za sefove i to sa platama od 1000 e ! Poput Ljupka u HF kao sef pravne sluzbe, Savo Morovoc sef Sportske hale, Natasa M Potkonjak sefica revizije itd itd nesvesni koliko potencijala ima u strucnim Novljanima koji bi dosli iz drugog grada poput npr mene i mog drustva koji zivimo i gradimo karijeru u Podgorici a znam da ne mogu konkurisat na radno mjesto ako….
  0  0
 4. cak nije ni problem koliko ih radi nego sta rade? pogledajte urbanizam,nikada doci do dozvole,a sve ih je vise na tom spratu,sta rade? siroki put uz toplu 3 i dalje nepokosen,trava ide na ulicu,i dalje ista prica!ne daj boze da vam pukne cijev za vodu,zaposlenih mali milion a niko ne radi,itd,itd
  0  0
 5. greška ove vlasti je što nije uradila ono što su uradili predhodnici 2000.god. prekonoći su svi koji nisu bili njihovi išli doma,bez imalo sentimentalnosti ,bilo da su radili u opštini ili nekoj ustanovi i preduzeću koje je na budžetu.Molim da mi niko ne odgovara kako ovo nije tačno,TAČNO je 100% !!!
  0  0
 6. Novih, i to samo u opstini nije 20, nego preko 50, plus javna preduzeca i sl. A i s njihovom , nazovi, strucnoscu ne vidimo da se ista maklo s mrtve tacke
  0  0
 7. DRK, je pricao o javnom konkursuma,strucnjacima za ljudske resurse koji ce da ocjenjuju kandidate na konkursima,o neprihvatljivim V.D. stanjima ,koje je ,,gajila,, SNP vlast,o prekobrojnima u Opstini.DRK je zaposlio 50ljudi,kojima je najvaznija referenca da su sa njim isli u srednju skolu,(jer on na fakultet nije ni isao)svi su u V.D stanju ,konkursi su JAVNI,jer se odvijaju na JAVNOM mjestu AUTOBUSKOJ STANICI.DRK je VRH, kad mu se tako dopusta!DRK-u nema ko da kaze ko je i sta je.DRK…..
  0  0
 8. Koje je to velike investicije zapocela prosla vlast? Mora da sam prespavao te dane. Jedino sto su radili je zaposljavali i davali plate,mada npr u Vodovodu su ipak kasnile preko godinu dana. Ne gledaj sve kroz snp/nova naocare
  0  0
 9. Koliko su predhodni bili sposobni i skolovani govori podatak da je opstina Herceg Novi jedina bila bez dugova redovno izmirivala sve obaveze i zapocela velike investicije koje vi ne mozete ni da zavrsite a kamoli da zapocnete nove. Gospodo prodje godina sta to uradiste dobro za grad osim zaposljavanja podobnih.
  0  0
 10. Prekobrojni\podobni\pogodni??? Kada ce struka doci na red??? Mijenjali smo vlast ali dok ocistimo njihove kadrove koji su se zaheftali za stolice proce dosta vremena. 3,2 miliona pa pola je sigurno bacenih i nezaradjenih para.
  0  0

Ostavite komentar

*

code