PREMIJER MILO ĐUKANOVIĆ NA OTVARANJU REKONSTRUISANE CRKVE SV. PAVLA U KOTORU

PREMIJER MILO ĐUKANOVIĆ NA OTVARANJU REKONSTRUISANE CRKVE SV. PAVLA U KOTORU

264
0
Podijeli

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović boravio je tokom popodneva u Kotoru, gdje je razgovarao sa predsjednicom opštine Marijom Majom Ćatović, a onda otvorio rekonstruisanu Crkvu Sv. Pavla u Starom gradu.

Radovi na veoma zahtjevnom projektu obnove crkve Sv. Pavla u Starom gradu počeli su još 2008. godine. U crkvi je izgrađena multimedijalna dvorana, koja je nedostajala Kotoru, sa stakelnim podom, koji omogućava posjetiocima da vide unutrašnjost crkve sa posebnom termotehnikom i osvjetljenjem sa kompjuterskim upravljanjem.
Veoma delikatni restauratorsko-konzervatorski radovi izvedeni su na statičkom ojačanju ove romaničke crkve, na krovu, kao i na uklanjanju međuspratne tavanice i svih pregradnih zidova koji su početkom 19. vijeka nastali u njenoj unutrašnjosti. Jer, crkva Sv. Pavla je u vrijeme francuske vlasti, sa susjednim samostanom, bila kasarna i skladište. Stručnjaci su proteklih godina u arheološkim i arhitektonskim istraživanjima došli do važnih podataka koji će upotpuniti ili čak promjeniti dosadašnja saznanja o jednom od šest romaničkih sakralnih spomenika Kotora.
Tako su otkriveni zidovi prvobitne crkve iz 13. vijeka, prozori iz 16-og, kao i kapela na istočnoj strani sa isposnicom Blažene Ozane.
Investitor, Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora, imala je dosta problema sa izvođačima, odnosno tenderima, ali sve je na kraju dobro obavljeno, uz konzervatorski nadzor prvo Regionalnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a kasnije Uprave za zaštitu kulturnih dobara.
Inače, crkvu Svetog Pavla sagradio je 1263. godine kotorski građanin Pavle Bari sa svojom ženom Dobrom. On je crkvu poklonio dominikancima, koji su se u Kotor doselili iz Dominikanskog samostana u Dubrovniku.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code