Premijera komada “Gorska dama” Obrada Nenezića na Purgatorijama

Premijera komada “Gorska dama” Obrada Nenezića na Purgatorijama

0
Podijeli

U okviru Festivala mediteranskog teatra Purgatorije, sjutra je na programu premijerno prikazivanje pozorišne predstave “Goska dama”, autorskog projekta Obrada Nenezića, u produkciji Centra za kulturu Tivat.

Glavne uloge tumače Maja Stojanović, Jovan Dabović, Aleksandar Radulović, Pavle Popović, Filip Đuretić, Omar Bajramspahić, Maša Labudović, Gorana Marković i Vukan Pejović.

Picerija i restoran

Po riječima autora, komad  “Gorska drama” je inspirisana legendom o zabranjenoj ljubavi knjaginjice Jelene Petrović i crnogorskog perjanika Luke.

– Radnja prati školovanje knjeginjica Jelene i Milice u Rusiji, kao i izazove visokog društva kojem su izloženi, što ne ostavlja ravnodušnim kako njih, tako i dvor na Cetinju. Međutim, kako to u dramama biva uvijek, na nekom idealnom putu postoje prepreke koje su nesavladive, a prije svega u klasnom smislu. Kako crnogorske ambicije nijesu ispunjena očekivanjima od Rusije, tako ni obični perjanici ne zadovoljavaju ambicije crnogorske krune. Onda je jasno da je u ovoj drami istorija u službi ljubavi. Opet ponavljam riječi oca drame  Aristotela – istorija je ono što je bilo, a umjetnost ono što je moglo biti. “Gorska drama” je drugi dio trilogije o crnogorskim legendama. Prvi dio je tragedija “Sveti i prokleti”, takođe pisana u stihu, a inspirisana legendom o Vladimiru i Kosari, koju sam radio u produkciji Kulturnog centra Bar, a sada se igra po zemlji i regionu. I na naše zadovoljstvo, iako je pisana u stihu, svuda smo rado prihvaćeni… Tako da se nadamo da će biti slučaj sa “Gorskom dramom”, koja je složeniji i zahtjevniji projekat u svakom smislu od prethodnog – zapisao je autor, Obrad Nenezić.

Predstava će biti prikazivana na sceni Atrijuma Buća sjutra, kao i 14. i 15. jula. Početak je zakazan za 21:30 časova.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code