Premijera „Moramo li ga čekat?“, predstava umjetnika i publike u Novom

Premijera „Moramo li ga čekat?“, predstava umjetnika i publike u Novom

0
Podijeli

U okviru festivala Španjola017, za četvrtak, 10. avgusta, najavljena je predstava “Moramo li ga čekat?”, adaptacija drame “Čekajući Godoa”, Semjuela Beketa.

Projekat “Moramo li ga čekat’?” je pozorišna produkcija koja nastaje u slobodnoj interakciji umjetnika i publike, koristeći eksperimentalne metode, između ostalog i metode takozvanog “forum teatra”.

Picerija i restoran

Krajnji cilj je da se publici ponudi nova verzija Beketovog “Godoa”, sa ženskom postavkom i ženskim promišljanjem “velikih” tema. Scenario i režiju potpisuje novska dramaturškinja, Slađana Vujović.

Autor “Godoa”, Semjuel Beket do unazad desetak godina, zabranjivao je izvođenje ovog komada, a “Moramo li ga čekati” je pozorišna produkcija zamišljena kao rad koji se kontinuirano razvija u interakciji umjetnika i publike, uz eksperimentalan pristup glumi, uključujući rad sa ‘naturščicima’.

Projekat je finansijski podržala Ekumenska inicijativa žena iz Hrvatske i Mediterranean Women’s Fund iz Francuske, dok će aktivnosti u sklopu festivala Španjola 017 dodatno biti finansirane kroz projekat StroNGO – Doprinos razvoju snažnijeg civilnog društva u Boki Kotorskoj – program Evropske unije IPA 2014 Civil Society Facility Montenegro.

U predstavi igraju: Lidija Petrone, Zorica Cvitković, Senka Domovic Bulut , Slađana Vujović, kao i djeca Daria Ilić i Katarina Ivanov.

Polazna drama “Čekajući Godoa”, napisana 1949. godine, bavi se pitanjem smisla života, sa isključivo muškog aspekta. Autor, Samuel Becket, kao i kasnije njegovi nasljednici, nisu dozvoljavali ženama da igraju u ovoj drami sve do 2006. godine, kada je jedna italijanska pozorišna trupa dobila parnicu na sudu, te time izvojevala svojevrsnu pobjedu civilnih (rodnih) prava.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code