Početna Kultura Premijera „Moramo li ga čekat?“, predstava umjetnika i publike u Novom

Premijera „Moramo li ga čekat?“, predstava umjetnika i publike u Novom

0

U okviru festivala Španjola017, za četvrtak, 10. avgusta, najavljena je predstava “Moramo li ga čekat?”, adaptacija drame “Čekajući Godoa”, Semjuela Beketa.

Projekat “Moramo li ga čekat’?” je pozorišna produkcija koja nastaje u slobodnoj interakciji umjetnika i publike, koristeći eksperimentalne metode, između ostalog i metode takozvanog “forum teatra”.

Picerija i restoran

Krajnji cilj je da se publici ponudi nova verzija Beketovog “Godoa”, sa ženskom postavkom i ženskim promišljanjem “velikih” tema. Scenario i režiju potpisuje novska dramaturškinja, Slađana Vujović.

Autor “Godoa”, Semjuel Beket do unazad desetak godina, zabranjivao je izvođenje ovog komada, a “Moramo li ga čekati” je pozorišna produkcija zamišljena kao rad koji se kontinuirano razvija u interakciji umjetnika i publike, uz eksperimentalan pristup glumi, uključujući rad sa ‘naturščicima’.

Projekat je finansijski podržala Ekumenska inicijativa žena iz Hrvatske i Mediterranean Women’s Fund iz Francuske, dok će aktivnosti u sklopu festivala Španjola 017 dodatno biti finansirane kroz projekat StroNGO – Doprinos razvoju snažnijeg civilnog društva u Boki Kotorskoj – program Evropske unije IPA 2014 Civil Society Facility Montenegro.

U predstavi igraju: Lidija Petrone, Zorica Cvitković, Senka Domovic Bulut , Slađana Vujović, kao i djeca Daria Ilić i Katarina Ivanov.

Polazna drama “Čekajući Godoa”, napisana 1949. godine, bavi se pitanjem smisla života, sa isključivo muškog aspekta. Autor, Samuel Becket, kao i kasnije njegovi nasljednici, nisu dozvoljavali ženama da igraju u ovoj drami sve do 2006. godine, kada je jedna italijanska pozorišna trupa dobila parnicu na sudu, te time izvojevala svojevrsnu pobjedu civilnih (rodnih) prava.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code