PREMIJERA „PROVIDENCE“, SATKANE OD BOKEŠKE ČEŽNJE I MELANHOLIJE, U TIVTU, U NEDJELJU

PREMIJERA „PROVIDENCE“, SATKANE OD BOKEŠKE ČEŽNJE I MELANHOLIJE, U TIVTU, U NEDJELJU

168
0
Podijeli

Premijera predstave ”Providenca” rađene po tekstu Stevana Koprivice, u režiji Egona Savina, u produkciji Centra za kulturu Tivat, biće izvedena u nedjelju 20. jula u 20 časova u sali Doma ”Gracija Petković”.

“Providenca” je pisana po motivima Čehovljeve drame ”Ujka Vanja”, na inicijativu režisera Egona Savina, saopšteno je danas novinarima povodom ove 12-te produkcijske premijere Centra za kulturu Tivat.
– Malo smo se poigrali, napravili ogled na temu mentaliteta, karaktera, okolnosti, izmjestili vrijeme dešavanja pred II Svjetski rat u Boku, u Tivat tako da predstava ima jako bokeško, lokalno obilježje. Poštovana je ta poetska istina koja proizilazi iz Čehovljevog djela, a s druge strane “mi smo našli neke ključeve za nova, drugačija čitanja. Na taj način priča je samo odmaknuta od ruske apatije i dat joj karakter jedne mediteranske primorske tuge. Tokom čitave predstave osjećamo da je satkana od čežnje i melanholije sa kojom se ljudi bokeljškog podneblja rađaju i žive – kazao je Stevan Koprivica
Iako priča ima obilježje nečeg specifičnog za život Boke, tema neostvarenih ljudskih snova, nade u bolji život, ipak se može primjeniti na mnogo širi prostor i pokazuje se kao nešto neprolazno i svevremensko.
Za režisera Egona Savina veliki izazov i najteži zadatak predstavljala je u stvari mogućnost da se spoje banalnosti svakodnevnog života i neostvareni životni snovi i čežnje u jednu cijelinu.
Savin je istakao da mu je ovo najteži pozorišni zadatak do sada i da se ranije nije usudio da radi Čehova, iako je iza njega 35 godina pozorišnog staža.
– Čehov priča priče o običnim ljudima i mjera te uronjenosti u ruski život može biti mjera uronjenosti u ono što se zove Mediteran, pa sam se obratio najboljem mediteranskom piscu Stevanu Koprivici, rekao je Savin.
Za njega ova predstava posjeduje izrazitu vizuelnu ljepotu. ”Ostvareno je ono što je na početku programski zacrtano, a to je samostalna produkcija sa gostima iz Beograda i sa domaćim glumačkim snagama, ono što je veoma važno, a to je da programski u pozorišnom smislu nismo odstupili”, naglasila je direktorka Centra za kulturu Milena Radojević.
Glumački ansambl čine Vojin Ćetković, Nebojša Ilić-Cile, Dubravka Drakić, Mladen Nelević, Dejan Đonović, Jelena Petrović i Ana Vučković, koji nisu krili zadovoljstvo urađenim poslom.
Za Nebojšu Ilića uloga u ovom komadu predstavlja veliku radost, ali i veliku odgovornost koju je imao u susret sa ovim djelom.
Vojin Ćetković priznaje da je ”tremaroš”, ali da na ovu premijeru izlazi potpuno miran.
– Ne znam kad sam se osjećao potpuno predan nekoj ulozi kao što je to ovoga puta – kazao je Ćetković.
Mladen Nelević smatra da su uspjeli da razbiju sve strahove koji su bili prisutni na početku, te da i on miran čeka premijeru ”Providence”.
Za Dubravku Drakić posebna je čast učestvovati u ovako velikom projektu i raditi sa divnim kolegama.
Dejan Đonović je zadovoljan što mu se pružila prilika da radi sa rediteljem Egonom Savinom, a Jelena Petrović, je sretna što je imala priliku da radi na ovom prostoru i nada se dobrom prijemu kod publike.
Prva repriza predstave Providenca biće odigrana 21. jula.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code