Početna Društvo Preminuo patrijarh Irinej

Preminuo patrijarh Irinej

0

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej preminuo je rano jutros.

Foto: SPC.rs

Irinej je od 5. novembra bio na liječenju, a dan ranije je konstatovano da je pozitivan na kovid-19.

-Patrijarh srpski Irinej (90) umro je danas u Beogradu od posljedica koronavirusa. To je na svom Instagram profilu objavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući:

-Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze”, napisao je Vučić.

Borbu sa korona virusom poglavar SPC vodio je u vojnoj kovid bolnici Karaburma.

Irinej je prisustvovao sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Podgorici 1. novembra, koji je takođe preminuo od posljedica korona virusa. Tri dana kasnije infekcija je konstatovana i kod poglavara SPC. Procjena da je bio zaražen prije te sahrane, jer je u krugu njegovih najbližih saradnika i prije nje registrovan slučaj zaraze koronavirusom.

Patrijarh Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku.

Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije.

Prije stupanja na dužnost profesora oktobra 1959. godine u manastiru Rakovica, od strane Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Istog mjeseca na dan Svete Petke, 27. oktobra 1959. godine, u crkvi Ružici na Kalemegdanu biva rukopoložen u čin jeromonaha.

Dok je kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji službovao biva upućen na postdiplomske studije u Atinu,a 1969. godine biva postavljen za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se pak vraća u Prizren i biva postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije.

Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa Njegove Svetosti Patrijarha srpskog sa titulom Episkopa moravičkog. Godinu kasnije 1975. godine izabran je za Episkopa niškog.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog.

Čin ustoličenja Svetejšeg Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog gospodina Irineja desio se 23. januara 2010. godine, na svetoj arhijerejskoj Liturgiji u sabornom Svetoarhangelskom hramu u Beogradu.