Početna Eco Preokret u zaštiti biodiverziteta Jadrana: Uključeno 100 naučnika iz 16 zemalja

Preokret u zaštiti biodiverziteta Jadrana: Uključeno 100 naučnika iz 16 zemalja

1

U  Kotoru je okončana trodnevna Međunarodna konferencija “Zaštita biodiverziteta Jadrana” (Adriatic Biodiversity Protection-Adribiopro2019), koja je okupila 100 istraživača iz 16 zemalja.

U organizaciji Instituta za biologiju mora – Univerziteta Crne Gore, tokom dva dana, kroz devet sekcija predstavljeno je blizu 100 radova na teme: očuvanje morskog biodiverziteta, obalnih i morskih područja, sprječavanje onečišćenja mora, rijetke i ugrožene vrste u Jadranskom moru i druge.

Konferencija je prema riječima predsjednika naučnog odbora, dr Aleksandra Joksimovića, okupila eminentan broj stručnjaka iz Crne Gore i regiona i time dokazala posvećenost Instituta da u budućem periodu više jača i razvija nauke o moru i zaštiti njegovog živog svijeta:

„Značajan broj radova koji su prezentovani ovdje pokazuju preokret u dijelu očuvanja Jadrana. Obećavamo da ćemo se potruditi da konferenciju organizujemo svake druge godine i na taj način učvrstimo našu poziciju i orjentišemo Crnu Goru više ka morskom ekosistemu, zaštiti južnog Jadrana i crnogorskog primorja što je i obaveza poglavlja 13 i 27 koji se tiču zaštite biodiverziteta i očuvanja jedinstvenog dragulja kojeg imamo ovdje u Crnoj Gori”- kazao je Joksimović.

Konferencija AdriBioPro2019 završni je projektni događaj, posvećen okupljanju svih relevantnih nacionalnih i regionalnih saradnika te osiguravanju čvršće regionalne saradnje u regiji Jadranskog mora.

Generani direktor Direktorata za naučno istraživačku djelatnost u Ministarstvu nauke, dr Darko Petrušić, istakao je da je posebno važno da se konferencija održava u Boki Kotorskoj, u Kotoru, gradu koji je dio UNESCO-ve baštine i da je posvećena zaštiti biodiverziteta Jadrana. On je zahvalio Institutu za biologiju mora za njihov doprinos istraživanjima morskog biodiverziteta, poželjevši im uspjeh u radu i istraživanjima.

O ovoj temi govorili su i rektorka Univerziteta Crne Gore – Đurđica Perović, predstavnica Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu Janne Knutrud kao i rektor Moskovskog Univerziteta Vitte – Alexander Semenov.

Učesnici su obišli Centar za zaštitu biodiverziteta mora “Boka Aquarium” (MonteAqua).

Institutu za biologiju mora dodijeljena su finansijska sredstva Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške za sprovođenje projekta „Centar za zaštitu biodiverziteta mora„ Boka Aquarium “(MonteAqua) u saradnji s Centrom za ribarstvo i zaštitu biološke raznovrsnosti kopnenih voda Instituta za biologiju i ekologiju Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

U okviru teme „Rijetke i ugrožene vrste u Jadranskom moru“ posebna pažnja bila je posvećena ugroženoj i zaštićenoj vrsti školjke palasture Pinna nobilis, proučavane u okviru projekta PinnaSPOT koji je finansirala Fondacija Princ Albert II iz Monaka.

Kao dio konferencije, u galeriji Kulturnog Centra „Nikola Đurković” otvorena je i izložba podvodnih fotografija „Skrivena ljepota mora- Hidden beauty of the Sea“ autora Ivane Orlović Kranjc i Janeza Kranjc. Zainteresovani izložbu mogu posjetiti do 15. aprila.

1 komentar

  1. Mogu naučnici da se sastaju koliko hoće, ali dok se policija i inspekcija ne uključe za stalno, a ne kampanjski, sve je uzalud. Ribari i restorani. Morske vrste biljaka i životinja se ubrzano istrebljuju.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code