Preostala imovina Brodogradilišta ponovo na prodaju: Početna cijena 3,6 miliona

Preostala imovina Brodogradilišta ponovo na prodaju: Početna cijena 3,6 miliona

5
Podijeli

Stečajna uprava Jadranskog brodogradilišta Bijela objavila je danas novi tender za prodaju preostalog dijela imovine preduzeća, po ukupnoj početnoj cijeni od 3,6 miliona, ne uključujući zalihe alata i materijala, prenosi Mina business.

Na prodaju su ponuđena dva poslovna prostora površine 671 i 368 metara kvadratnih, po početnim cijenama od 760,91 hiljadu EUR, odnosno 393,01 hiljadu EUR. Prodaju se i kancelarijski namještaj i oprema, po početnoj cijeni od 29,08 hiljada EUR.

Picerija i restoran

U tenderu je objašnjeno da se dva poslovna prostora i kancelarijski namještaj i oprema prodaju kao cjelina.

Na prodaju su ponuđene i portalne okretne dizalice po početnoj cijeni od 525,3 hiljade EUR i Hammelman pumpa sa opremom za 31,8 hiljada EUR. Prodaje se i zemljište u Bijeloj, na dvije katastarske parcele, po početnoj cijeni od 1,42 miliona EUR, odnosno 379,85 hiljada EUR.

Kupcima su ponuđene i zalihe alata i materijala u upotrebi, specificirane u posebnim spiskovima istaknutim na oglasnim tablama Privrednog suda, čija je knjigovodstvena vrijednost evidentirana u iznosu od 617,67 hiljada EUR, odnosno 532,01 hiljada EUR.

Prodaje se i stambeni prostor u zgradi u naselju Topla u Herceg Novom, po početnoj cijeni od 51,32 hiljade EUR.

Prodaja ponuđene imovine biće organizovana prikupljanjem pismenih ponuda, koje se mogu dostavljati Privrednom sudu do 18. juna do 11 sati. Njihovo otvaranje zakazano je u 11 sati i 45 minuta.

Ponude mogu dostavljati građani i preduzeća koji uplate depozit od deset odsto od početne cijene imovine za koju se dostavlja ponuda.

Uslovi za otvaranje ponuda biće ispunjeni ukoliko do navedenog roka bude dostavljena makar jedna. Kriterijum za odabir ponuda je isključivo najveća ponuđena cijena.

Ukoliko izabrani ponuđač odustane od date ponude, stečajni upravnik će proglasiti za kupca drugog ponuđača sa najvećom ponuđenom cijenom, koja nije manja od početne.

Odluku o odabiru najpovoljnijih ponuđača i unovčenju imovine stečajnog dužnika, stečajni upravnik će donijeti najkasnije osam dana od otvaranja ponuda.

Odustanak odabranih ponuđača od date ponude ili zaključenja ugovora, ima posljedicu gubitak uplaćenog depozita. Ponuđačima koji ne budu odabrani, uplaćeni depozit će se vratiti u roku od pet dana od prodaje ili proglašenja oglasa neuspješnim.

Stečaj u Jadranskom brodogradilištu otvoren je 2015. godine na predlog Poreske uprave, zbog duga od šest miliona EUR.

Na jednom od prethodnih tendera, Autoprevoz “Bajović” iz Nikšića kupio je vozni park za 107,53 hiljade EUR, dok su na ranijim tenderima prodati veliki i mali dok.

Veliki dok je za 11 miliona EUR prodat litvanskoj kompaniji AB Vakaru Laivu Gamykla, a mali Ozata Trasnaclika Sanayi ve Ticaret Limited iz Turske za 2,1 milion EUR.

Stečajni upravnik, Žarko Ostojić, je sredinom septembra prošle godine odobrio prodaju imovine tog preduzeća koja se nalazi u koncesionom području, konzorcijumu koji čine Adriatic Marinas i Damen za 2,65 miliona EUR.

Konzorcijum koji čine holandski Damen i Adriatic Marinas, koji upravlja Porto Montenegrom, jedini je dostavio ponudu za dodjelu koncesije za privredno korišćenje luke Bijela.

Koncesiju daje Vlada i to na 30 godina, uz obavezno minimalno ulaganje od 20 miliona EUR.

5 Komentari

 1. tako je mitre,glavno je da su jednim potezom olovke istisnuli iz vlasništva 40 odsto vlasništva manjinskih akcionara,kroz gaženje svih mogućih zakona i propisa i naših i evropskih,a oni već imaju širinu i komociju da se naplate kako i što oće…provjerena više puta receptura…maksimalno su iskontrolisali i izmanipulisali i radnike i građjanstvo,kroz šaptače i kontrolu(kupovinu)upravljačkog tijela…viđećemo vremenom…

  36
  2
  • I manjiski akcionari i većinski vlasnik,pošto je akcionrsko društvo bankrotiraloo,nemaju više akcije.Iz stečajne mase namiruju se povjerioci prema prioritetu,radnici,država,dobavljači i sl.

   15
   5

Ostavite komentar

*

code